dijous, 19 de gener del 2017

Iniciativa per declarar les aigües jurisdiccionals espanyoles com a zona lliure de prospeccions

Més per Menorca se suma a la proposta que compta amb un ample suport d’entitats privades i d’institucions públiques




  Més per Menorca es va sumar ahir a la iniciativa legislativa per declarar les aigües  jurisdiccionals espanyoles com a zona lliure de prospeccions d'hidrocarburs. La iniciativa serà a través d’una Proposició de Llei. La trobada es va dur a terme ahir al mateix Parlament amb la presència el Govern (la Conselleria de Medi Ambient) i Aliança Mar Blava, els quals van  presentar la proposta. Hi van ser presents representants  de tots els grups parlamentaris, a excepció del Pi, que va excusar la seva assistència; també els consellers de Medi Ambient dels 4 consells insulars, el Conseller balear de Medi Ambient Vicenç Vidal i membres d'Aliança Mar Blava.

  El projecte de Llei conté una extensa introducció i consta d'un article, una disposició addicional i una de transitòria. Aquest Projecte de Llei neix de les diferents accions fetes per les diferents entitats que conformen Aliança Mar Blava i les institucions públiques: declaracions oficials, PNL, etc...

  També es van donar a conèixer els avenços aconseguits en la lluita per evitar sondejos i operacions al mediterrani, molt dels quals són de la plataforma Aliança Mar Blava. Són el següents:
Abril 2015. Cairn Energy es va veure obligada a sol·licitar l'anul·lació dels seus 4 permisos d'investigació d'hidrocarburs al golf de València.
Juliol 2016. Gràcies a les accions tècniques i jurídiques de l'Aliança Mar Blava, el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient va arxivar definitivament el projecte de prospeccions de Services Petroliers Schlumberger al golf de Lleó.



  Agost de 2016. Es va denegar la declaració d'impacte ambiental simplificada al projecte Med-Salt 2, en aigües de Mallorca, Eivissa i Formentera, que haurà de passar per un procediment d'avaluació d'impacte ambiental ordinari, si el promotor decideix reprendre el projecte (sobre aquesta qüestió Més per Menorca i Mallorca, vam presentar una PNL (http://www.mespermenorca.cat/2016/08/mes-per-menorca-demana-lestat-que.html).

  A finals de 2016 es va aconseguir que el Govern espanyol posàs en marxa el procés per a la declaració del Corredor de Migració de Cetacis de la demarcació marina del llevant peninsular i les Illes Balear com a Zona Especialment Protegida (ZEPIM) pel Conveni de Barcelona.

  Són moltes les declaracions oficials de les principals institucions balears, dels diversos governs autonòmics i amb una PNL al Congrés dels Diputats, instant el Govern central a declarar per llei el Mediterrani espanyol com a zona lliure de prospeccions petrolieres.
Més per Menorca manifesta el seu suport a aquesta Proposició de Llei per aconseguir la màxima protecció del nostre mar i les nostres costes i com a passa per apostar clarament pel canvi de model energètic.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada