dimecres, 16 de novembre del 2016

Madrid: el nou repte i darrer tràmit per a la tarifa plana

El grans acords fan possible que una societat pugui avançar en tots aquests temes que afecten el benestar bàsic de les persones




 Més per Menorca vol manifestar la seva satisfacció per l’acord unànime pres per assentiment el passat dimarts al Parlament de les Illes Balears sobre la implantació de la tarifa plana màxima i universal de 30 euros en els vols entre les Illes. És aquesta una prova fefaent que quan es treballa des de les institucions, amb consens i de la mà amb la societat civil, el progrés, la justícia i el benestar social poden ser una realitat.

 El transport aeri és un dels temes que ens situa com exemple i que explica que quan la voluntat de les institucions és el de representar al màxim la societat, els objectius són possibles i abastables. I també exemplifica que l’acord unànime del passat dimarts a la cambra autonòmica palesa que no cal, en moltes ocasions, retardar durant tant de temps determinats avenços socials que esdevenen bàsics, urgents i justos per a l’adequat desenvolupament d’un poble, d’una comunicat o d’un país.

 La política al servei del poble

 Ha de ser, aquesta, la nova forma de fer política: posar la funció legislativa al servei del progrés social; legislar pel poble. Mai no pot dependre –o restar relegat- el benestar de la gent dels interessos o prioritats partidistes o d’encaixos econòmics la finalitat dels quals no siguin dotar les polítiques adients per a l’atenció social, la salut i la dignificació de la vida de les persones; per a les polítiques d’una economia productiva equitativa que abasti els diversos sectors i garantesqui drets i benestar a la ciutadania; per a la distribució justa i intel·ligent dels recursos públics i per una legislació que es comprometi amb els nous reptes que les comunitats tenen al seu davant; com ara l’ús curós del territori i dels seus efectes en el medi ambient.

 Avançar en una nova legislació

 Les institucions i les seves cambres legislatives o administratives no poden frenar, retardar o obviar els imminents reptes socials i econòmics que reclama i precisa la societat actual. Una decidida gestió dels recursos naturals ens ha de situar en el compromís polític i institucional de reorientar un bon nombre de polítiques: aquelles que caminin cap al compliment dels acords internacionals sobre el progressiu ús d’energies renovables; sobre el tractament de residus sòlids; sobre el tractament d’aigües residuals; sobre l’acurada gestió de l’aigua, sobre la lluita contra la contaminació i el canvi climàtic; sobre la necessitat de preservar el patrimoni cultural, històric, etnològic i arqueològic, alhora que el llegat de la tradició popular i intel·lectual. Tot plegat ha de ser quelcom més que disposar d’una distinció, d’una marca o d’una certificació. Prioritàriament han de ser les raons que conformen la nostra personalitat com a poble i com a éssers racionals, culturals i solidaris. I tot encabit en un nou patró educatiu capacitat perquè la formació, el coneixement i la solidaritat de les noves generacions puguin consolidar aquest nou model de societat. Les declaracions de Menorca com a Reserva de Biosfera o Patrimoni Mundial, més que un certificat internacional, han de suposar una pauta objectiva per a la transsubstaciació.

 El repte de Madrid és l’exemple

 Tots els nous reptes que tenim al davant són factibles; si no tots, una gran majoria. I ho són si es manifesta la voluntat per complaure i servir justament la gent. L’exemple en l’acord unànime de la tarifa plana al Parlament balear posa de relleu que les diferents forces polítiques de Menorca i les Illes Balears poden aconseguir grans progressos, molts d’ells -com el d’un transport aeri digne- són de justícia. Pactar, per tant, altres grans acords és fonamental. Temes com un turisme sostenible i respectuós amb el territori i que repercutesqui entre els sectors productius; com l'establiments de xarxes de serveis i equipaments d’atenció social i sanitària de garanties, especialment amb els ciutadans més desvalguts; o fer avançar normatives per garantir que determinades activitats no afectin el medi ambient, són qüestions que a més de ser viables són urgents i necessàries per al futur. Si s’aconsegueix la tarifa plana de 30 euros a Madrid, els reptes següents seran pura voluntat. Sense excuses.



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada