dijous, 17 de novembre del 2016

La Comissió parlamentària de Medi Ambient aprova una PNL per a la càrrega artificial de l’aqüífer de migjorn

La proposta demana engegar un projecte pilot per infiltrar aigües regenerades a la reserva subterrània del sud de Menorca


Aqüífer de migjorn, la zona inferior de color verd

  Una Proposició No de Llei de Més per Menorca, debatuda i aprovada aquest dimecres a la Comissió de Medi Ambient del Parlament, demana engegar un projecte pilot per a la infiltració artificial de l’aqüífer de migjorn, a Menorca. Serà amb la injecció d’aigües regenerades a la reserva natural subterrània de la zona. Aquest projecte experimental pretén trobar solució als períodes de sequera i evitar així l’extracció en excés de les reserves aqüíferes, per frenar alhora la salinització d’aquestes. La recàrrega artificial d’aigua regenerada mantindria els nivells piezomètrics i no es veurien no es afectats per les sequeres i no hi hauria avanç de la intrusió marina.

  Els anys secs, el flux subterrani al mar és d’uns 25 Hm 3 anuals, és a dir uns 6 Hm3 per sota de la mitjana. Per tant, per garantir la salut mínima de l’aqüífer durant els anys secs caldria, o bé disminuir les extraccions en aproximadament 6 Hm3, o bé aportar a l’aqüífer la mateixa quantitat d’aigua. Són càlculs aproximats que, tanmateix, donen un ordre de magnitud al problema que cal abordar.

Davant les alarmes de sequera constatades durant el passat estiu i en previsió de situacions similars els propers anys, Més per Menorca vol cercar solucions a un situació que podria generar una situació greu en èpoques estivals i de sequera. Així, la formació menorquinista ha vist aprovada la PNL amb 9 vots a favor 3 abstencions del PP. La proposta demana:

 -Incloure en la propera modificació del Pla Hidrològic de les Illes Balears la construcció, almenys, d’una planta de regeneració i infiltració d’aigua a l’Aqüífer de migjorn de Menorca, als sectors de Ciutadella o Maó, respectivament. 

 -Dur a terme, a partir de 2017, un estudi experimental de recàrrega artificial de l’Aqüífer des migjorn amb aigües residuals urbanes regenerades, mitjançant la contractació pública d’una planta pilot. 

 -Constituir, alhora, un grup de treball liderat per la Direcció General de Recursos Hídrics i amb la participació del Consell de Menorca, de les conselleries de Medi Ambient i de Salut i de la UIB. 

- Que el projecte d’estudi experimental de recàrrega artificial de l’Aqüífer de Migjorn de Menorca, sigui finançat amb càrrec al Fons per afavorir el turisme sostenible, com ja ho va fer el Consell de Menorca.





Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada