dissabte, 23 de maig del 2015

MÉS aposta per recuperar les 35 hores


“Jornada laboral de 35 hores: més ocupació, el mateix salari i més qualitat de vida”

Maite Salord i Nel Martí han explicat que Menorca i les Illes Balears són el territori on més han caigut els salaris, mentre el benefici empresarial s’ha incrementat; i argumenten: “Les experiències en altres països, com França, demostren com la reducció de jornada laboral a 35 hores ha implicat un beneficis pel conjunt de l’economia”.

Introducció

1. A les Illes Balears hi ha un nombre d’aturats molt elevat: 130.000 segons dels dades del Ministeri d’Economia (EPA) relatives a aquest hivern.

2. Menorca és el lloc on cada treballador fa una jornada laboral més elevada: 1.605 hores treballades per any, per cada treballador. (Dades: Encuesta de Coyuntura Laboral, INE). (La CA a on es treballen menys hores és a Castella la Manxa: 1.515 hores treballades per any i per persona).

3. Des de l’inici de la crisi, a Menorca i les Illes Balears és el lloc a on més han caigut els salaris (-9,3% en tres anys), mentre que el benefici empresarial s’ha incrementat en un 1,1% en el mateix periódie. Els treballadors de Menorca es queden només amb el 34,5% de la riquesa, mentre q a España, la xifra arriba al 41,3% (Dades: 2008-2011 : Encuesta de Coyuntura Laboral, INE). 

Proposta de MÉS per Menorca

- Reducció de la Jornada Laboral a 35 hores setmanals, per a repartir millor el treball.

- Aquesta reducció de jornada laboral, ha d’anar acompanyada del manteniment dels salaris: d’aquesta manera, es podrà recuperar la poca part de la riquesa que reben els treballadors de Menorca i les Balears (la més baixa de l’Estat)

- Les hores extres s’han de limitar només per a cobrir situacions excepcionals.

Els estudis científics i les experiències en altres països (França), demostren com la reducció de jornada laboral a 35 hores ha implicat un beneficis per al conjunt de l’economia i genera prosperitat compartida. En concret: 

Es redueixen els efectes negatius:
Reducció de la càrrega de Seguretat Social degut als acords de reducció de jornada.
Reducció dels excedents empresarials.

Efectes positius: 
Guanys per a la Seguretat Social: increment nombre cotitzats.
Guanys per a la Caixa de Pensions.
Estalvi en la paga de prestacions d’atur.
Major consum dels treballadors: més recaptació fiscal.
Increment productivitat dels treballadors per hora treballada.
Millor conciliació vida laboral i familiar: increment qualitat de vida.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada