dilluns, 25 d’abril del 2016

Més per Menorca demana la nul·litat, per ser abusius, dels Índexs de Referència del Préstec Hipotecari

 La diputada Patrícia Font ressalta que “es tracta d’una nova estafa de les entitats bancàries , que segueixen aplicant aquest tipus d’interès”.




 Més per Menorca presentarà al Ple del Parlament una Proposició No de Llei per instar al Govern de les Illes Balears i al Govern de l’Estat a la nul·litat dels Índexs de Referència de Préstec Hipotecari (IRPH), perquè la considera abusiva, opaca i influenciable, tal i com ha reconegut el Banc d’Espanya.  A l’Estat espanyol existeixen més d’un milió tres-cents mil préstecs hipotecaris, però en el cas concret de les Illes Balears, la mitjana és de 3'6%, enfront dels 2'8 de la mitjana estatal.

 Aquests índexs ja han estat considerats irregulars en múltiples sentències judicials. A més,, l'IRPH incompleix diversos requisits avançats a l’esborrany del Reglament del Parlament i del Consell d’Europa sobre els índexs de referència, el qual diagnostica que, si un contribuïdor utilitza un índex elaborat amb dades aportades per ell mateix, existirà un conflicte d’interessos intrínsec i una possibilitat certa de manipulació.

 La diputada de Més per Menorca, Patricia Font ha dit que “ens trobam davant una altra estafa de les entitats bancàries, les quals segueixen aplicant aquest tipus d’interès tot i la sentència del Tribunal Suprem. En definitiva, ens trobam davant una clàusula sòl encoberta”.

 La diputada també ha comentat que “el seu càlcul resulta opac i poc transparent, entre d’altres motius perquè no es publiquen les dades que les entitats contribuïdores remeten al Banc d'Espanya perquè aquest elabori la mitjana i, a més, el Banc d’Espanya no té previst un sistema perquè comprovi la veracitat de dites dades”.

 El Grup Parlamentari de Més per Menorca sol·licita una sèrie de propostes al Govern autonòmic i central per iniciar un procés de canvis envers aquesta irregular situació. Així, demana a les entitats financeres, entre altres coses, que:

 - Siguin retornades les quantitats cobrades indegudament al clients en aquest sentit.
 - Negociar amb aquelles entitats financeres que operen a Balears la substitució de dits tipus d’interès declarats abusius per més de 45 sentències judicials fins el moment.
 - Facilitar, mitjançant la Direcció General de Consum, la informació suficient i necessària a les persones afectades per las condicions abusives de les hipoteques amb referència a l’IRPH de les entitats.
 - Fer, durant el segon semestre de l’any 2016, una campanya institucional per difondre, a través de la premsa i de les xarxes socials, les mesures a què es refereixen aquests punts.

 A la vegada que també s’insta als respectius governs a promoure les modificacions pertinents en les disposicions i normatives vigents així com revisar-les perquè en el futur la situació abusiva de les entitats financeres quedi normalitzada de cara a una justa aplicació dels criteris als clients i consumidors d’aquests tipus de préstecs hipotecaris.



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada