diumenge, 26 de juny del 2016

El referèndum del Regne Unit sobre la permanència o sortida de la Unió Europea

Comunicat de Més per Menorca




Més per Menorca considera que el ‘Brexit’ demostra la urgència d’una profunda reforma de la Unió Europea

Més per Menorca ha valorat avui matí la situació creada pel resultat del referèndum britànic sobre la permanència dins la Unió Europea.

Per la coalició menorquinista no és una bona notícia que la majoria de ciutadans del Regne Unit hagin decidit abandonar el projecte europeu. Més per Menorca comparteix la preocupació per la incertesa davant d’un procés inèdit, i considera que es poden produir conseqüències negatives tant per al Regne Unit com per a la Unió Europea, i de manera específica també per a Menorca.

Tanmateix, els menorquinistes reconeixen la legitimitat del referèndum com a via democràtica perquè els pobles es pronunciïn sobre les qüestions fonamentals que els afecten. Després del referèndum escocès, el Regne Unit ha tornat a donar una lliçó de democràcia als qui defensen que certes realitats polítiques són immutables, i que no convé donar la veu al poble.

Pels menorquinistes, el ‘Brexit’ demostra la necessitat d’afrontar de manera urgent una profunda reforma del projecte europeista. Al llarg dels últims anys ja hi ha hagut prou senyals d’alarma que mostraven una creixent desafecció de molts ciutadans europeus respecte a les institucions europees i les seves polítiques. La burocratització, la falta de sintonia entre el discurs dels dirigents europeus i les necessitats i interessos de la gent normal, la falta d’avenços cap a una política comuna en fiscalitat, drets socials i laborals, la inexistència d’una política exterior europea, agreujada per la incapacitat de donar resposta a la crisi dels refugiats, han estimulat de manera creixent els discursos euroescèptics i populistes, però no han bastat perquè els dirigents europeus prenguessin nota de la gravetat de la situació i afrontessin les reformes necessàries per garantir la continuïtat del projecte comú .

L’europeisme crític fa anys que reivindica una reforma política ambiciosa i no merament tècnica de les institucions comunitàries, o pitjor, com succeix actualment, subordinada a la ideologia neoliberal i als interessos dels grans poders financers, precisament per evitar el creixement del desencís i l’aversió al projecte europeu. Per Més per Menorca, el que està avui en crisi no és Europa, sinó un determinat model d’Europa amb greus dèficits de democràcia, transparència i participació dels ciutadans en les grans decisions.

Davant l’Europa construïda com un club d’estats, centralista i vertical, Més per Menorca reivindica una Europa dels ciutadans, de les ciutats i els territoris, dels pobles i les nacions, més democràtica, federal i social. La falta d’una resposta valenta i global als greus reptes del projecte europeista, només retroalimenta, com es veu avui en les reaccions polítiques arreu d’Europa, l’antieuropeisme  de l’extrema dreta i del populisme xenòfob. 

Per altra banda, Més per Menorca considera que el resultat diferenciat del referèndum a Anglaterra i Escòcia, apostant aquesta de manera clara per la permanència dins la Unió Europea, posa de relleu la falta de solució del problema nacional britànic, i desitja que li sigui tornada la veu al poble escocès per decidir el seu futur a partir de la nova situació creada amb la sortida del Regne Unit fora de la Unió Europea.

Finalment, la coalició menorquinista demana al nou govern espanyol que surti de les urnes del proper diumenge 26J, així com a les institucions autonòmiques i insulars, que actuïn de manera eficient i responsable per tal de minimitzar els eventuals efectes negatius de la sortida britànica de la UE sobre l’economia i el turisme de Menorca, en què el volum i la importància de l’aportació britànica són fonamentals.


Menorca, 24 de juny de 2016



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada