dijous, 27 d’abril del 2017

Nova iniciativa per insistir al Govern central sobre la necessitat de protegir els monitors no professionals

Més per Menorca impulsa, de nou, una Proposició de Llei que demana modificar la Llei estatal que perjudicarà els clubs sense ànim de lucre




 El Grup Parlamentari de Més per Menorca creu convenient insistir en sol·licitar al Govern central la modificació de la Llei 14/2013 de 27 de setembre de suport als Emprenedors i la seva internacionalització, la qual pretén la regularització laboral de l’activitat que duien a terme les entitats, clubs i associacions esportives sens ànim de lucre. En altres paraules: el Govern del PP a Madrid pretén regular l’activitat que presten els col·laboradors, monitors i tècnics esportius no professionals a club o entitat sense ànim de lucre. És una regularització que obliga a aquestes associacions als corresponents deures fiscals i tributaris amb Hisenda i Seguretat Social, si bé com a col·laboradors i no a assalariats De fet, el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social està iniciant, en base a la Llei d’Emprenedors, una campanya que, sota la denominació de «Regularització laboral de l'activitat desenvolupada en els clubs i entitats esportives sense ànim lucre», posa en perill la supervivència de gran part de l’activitat de l'esport de base.

 El Parlament de les Illes Balears, per unanimitat, ja va instar el Govern central per evitar aquest perjudici a les entitats i clubs esportius en relació als seus col·laboradors, els que fan possible que milers i milers d’al·lots i al·lotes puguin desenvolupar les seves activitats físiques i esportives durant cada setmana. Tanmateix, aquesta iniciativa va ser rebutjada per la Mesa del Congrés dels Diputats a instàncies de l’Executiu de Mariano Rajoy. L’entrada en vigor de les mesures proposades a aquesta nova Llei posa en perill la supervivència de gran part de l’activitat de l'esport de base.

 Recordem que a L’Estat espanyol existeixen un total de 62.363 clubs de base enregistrats que no són professionals. Aquests clubs, que obren cada dia les seves portes per apropar l'esport a la ciutadania, compten amb la col·laboració desinteressada de molts voluntaris: col·laboradors, monitors i tècnics esportius que, de manera altruista i amb grans dosis d'il·lusió i passió per l'esport, fan possible que milers d’infants i adolescents puguin entrenar i practicar el seu esport. Els recursos d'aquests clubs solen ser bastant limitats i les retribucions del personal que col·labora es redueixen, en la majoria dels casos, a cobrir les despeses necessàries per realitzar l'activitat.

 Existeix, per tant, el risc, el perill i també la preocupació, que l’aplicació d’aquesta normativa faci que el voluntariat esportiu sense ànim de lucre quedi rebaixat exclusivament a una relació laboral, la qual cosa, entre altres perjudicis, comportarà incrementar les despeses derivades de la pràctica esportiva de base i limitarà la important funció social d'interès general que exerceixen els clubs de base.

 Aquesta normativa ja va suposar una manifestació contrària de clubs, federacions, associacions i col·lectius vinculats al sector esportiu pel greuge que suposaria regularitzar les activitats altruistes i sense lucre de milers d’entitats i col·laboradors de l’esport base. Perquè es tracta d’un cost que faria perillar la continuïtat de molts d’ells i, per tant, també del dret a l’esport que tenen els ciutadans.

 Més per Menorca entén que s’ha d’insistir i ara presenta una nova iniciativa parlamentària en aquest sentit amb la qual també cerca la unanimitat de tots els representants de la cambra autonòmica.


 El text serà similar al presentat anteriorment però, a l’igual que va ocórrer amb la petició de modificació del Regim Especial de Balears (REB), s’inclourà una Disposició que demana que els canvis a la Llei estatal per protegir aquest sector no professional i sens ànim de lucre entrin en vigor en el pròxim Pressupost General de l’Estat que aprovin les Corts Espanyoles.



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada