dimecres, 3 de febrer del 2016

Sobre la reforma exprés del Tribunal Constitucional

Vinyeta de Ferreres al diari El Periódico del 04/10/2015

Tornem a veure la manipulació dels tribunals per qüestions estrictament polítiques


Si realment fos real la separació de poders seria inimaginable que el Tribunal Constitucional s’oposés frontalment a l’Estatut aprovat en una cambra legislativa d’una comunitat autònoma, quan permet textos amb continguts semblants d’altres comunitats


Aquest dimecres Més per Menorca i Més per Mallorca hem defensat a la Comissió d’Assumptes Institucionals una PNL qüestionant la reforma del Tribunal Constitucional en la qual queda vulnerada, encara més, la separació de poders, ja que atorga funcions executives al TC, qüestió aquesta molt important, molt rellevant i que hauria de tenir el consens de totes les forces polítiques. Hem tingut el suport de tots els grups parlamentaris a excepció, evidentment, del PP.

Aquesta va ser la darrera llei aprovada a la passada legislatura, amb els únics vots a favor del PP i UPN, i amb l’abstenció de Ciudadanos. Canvia la naturalesa jurídica del Tribunal Constitucional i va ser elaborada ad hoc contra el president de la Generalitat de Catalunya. És a dir, una altra vegada més veim com el PP no creu en els tribunals ordinaris i com obvia el diàleg en la resolució de problemes polítics. Tornem a veure la manipulació dels tribunals per qüestions estrictament polítiques.

A l’Estat espanyol, la vigent Constitució de 1978 s’inspira en el principi de la divisió de poders, que és essencialment un mecanisme de limitació de les atribucions dels òrgans estatals mitjançant un sistema de pesos i contrapesos en el qual el poder deté el poder i impedeix els abusos d’autoritat. Lamentablement, sembla que aquesta divisió de poders s’està difuminant. Per açò es parla de la politització del TC, i la seva conformació és un bon exemple: dotze magistrats designats pel Congrés, el Senat, el Govern i el Consejo General del Poder Judicial.

Si realment fos real la separació de poders seria inimaginable que el Tribunal Constitucional s’oposés frontalment a l’Estatut aprovat en una cambra legislativa d’una comunitat autònoma, quan permet textos amb continguts semblants d’altres comunitats. Aquest va ser el cas de l’Estatut de Catalunya, quan el PP el va dur al TC l’any 2010 i aquest és l’origen de l’actual situació política a Catalunya.

Per tot el que us acabam d’explicar hem presentat aquesta PNL, perquè des de Més creim fermament en la separació de poders i en les resolucions polítiques derivades del diàleg, i per dignitat democràtica.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada