dimarts, 4 d’octubre del 2016

Més per Menorca formula una Declaració Institucional al Parlament per evitar el canvi d’hora a final de mes

La proposta és en mans dels grups polítics de la cambra, que l’hauran de signar tots perquè prosperi, i pretén mantenir l’horari solar més adient per a les nostres Illes




  Més per Menorca ha presentat a tots els grups parlamentaris una proposta perquè pugui esdevenir una Declaració Institucional del Parlament de les Illes Balears. Fa referència a evitar el canvi d’hora a finals d’aquest mes d’octubre i mantenir l’horari solar del que gaudim durant els mesos de primavera i estiu.

  La figura de Declaració Institucional és tramitada de forma diferent a qualsevol altra iniciativa. És presenta la proposta en qüestió a tots els grups del parlament i tots, sense cap excepció, l’ha de signar perquè esdevengui com a tal. Després es faria una lectura del text en sessió parlamentària, sense debat. D’aquesta manera s’expressa la voluntat unànime de la representació política de la Comunitat sobre un tema en concret. En aquest cas, la Declaració Institucional pretén que el Parlament al complet es manifesti en contra del canvi d’hora previst per a final d’aquest mes.

  Els motius que esgrimeix la proposta de Més per Menorca són diversos. Es tracta de tenir un horari lògic, racional i més natural per treure el màxim benefici a un recurs tant apreciat com és el sol. El beneficis que aportaria no canviar l'hora a l'hivern i mantenir l'horari d'estiu, (òbviament a part de gaudir de més claror quan s'acaben les obligacions diàries -feina, universitat, escola...-) són molt elevades i en diferents àmbits, com poden ser el de la salut, l’econòmic, el social o el familiar. També perquè alguns arguments exposats fa dècades tenien un marcat contingut d’economia industrial, per la qual cosa ara les coses són diferents en aquest aspecte.
A la declaració proposada s’explica que a l'hivern es redueixen les hores de llum de manera natural, i a més s’hi afegeix el canvi d'horari “polític”, que produeix una disminució encara més accentuada d'aquestes hores de sol ja minvades. Això repercuteix de manera negativa sobre la salut de les persones en alteracions que provoquen depressió, insomni i moltes d’altres conseqüències. Disposar de més claror solar durant el temps lliure provoca que es duguin a terme més activitats a l’aire lliure, amb el conseqüent augment de la pràctica esportiva a l’aire lliure, l’oci o activitats diverses, a més d’estalvi energètic, disminució de consum televisiu i un suposat increment en la dinamització del petit comerç o el comerç de proximitat. En definitiva, els ciutadans de les Illes Balears guanyarien en qualitat de vida.

  El canvis horaris “oficials” i actuals es mantenen fa més de 70 anys. Va ser el règim franquista que l’any 1940 va mantenir una hora més, per coincidir amb la franja centreeuropea de l’Alemanya nazi, d’aquí que l’Estat espanyol, que correspon al Greenwich (o sigui a la zona horària d’Europa occidental) no hauria de canviar l’hora per així recuperar l’horari de llum solar que li correspon i no tenir el mateix que tenen Alemanya o Itàlia.

  La idea d’evitar el canvi d’hora a l’hivern ja ha estat plantejada per la societat civil, en concret per la Plataforma Illes amb Claror, que posa de manifest els beneficis que comportarà mantenir l’hora d’estiu durant l’hivern i quina ha estat la història dels canvis horaris.

  De ser acordada la Declaració Institucional, el Parlament instaria al Govern espanyol perquè intervingués a Europa per poder evitar el canvi d’horari.


  En el cas que la formulació no prosperàs unànimement entre els grups parlamentaris Més per Menorca presentaria la iniciativa com a Proposició No de Llei.



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada