dilluns, 4 d’abril del 2016

MÉS per Menorca proposa que les sessions plenàries dels ajuntaments es puguin gravar i que es faciliti als ciutadans poder incloure temes en l’ordre del dia del plens



Dimarts es pren en consideració la modificació de la llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, per introduir mesures de transparència i participació.

L’objectiu d’aquesta iniciativa -de modificació de la llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local-, és introduir adaptacions que millorin la transparència i facilitin la participació en l’àmbit local.

“És una proposta que vol aprofundir en la democràcia, afavorir la participació ciutadana, i apropar les institucions a la ciutadania”, diu el portaveu-diputat de MÉS per Menorca, Nel Martí. I afegeix: “en l’era digital, dels mòbils i xarxes, és absurd mantenir restriccions als debats públics, i que la legislació actual no ho garanteixi”. Efectivament, avui, si un batle vol pot prohibir la gravació dels plens per part dels ciutadans o de grups informatius.

Per aquest motiu, la proposició de llei afegeix un apartat, el quart, a l'article 120 de la llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, amb la següent redacció:

"4.- Les sessions públiques poden ser gravades per mitjans audiovisuals pel públic assistent, els mitjans de comunicació o els mateixos participants. La difusió de dites gravacions s'atendrà a la normativa de caràcter general dels actes públics, sense que s'hi puguin establir limitacions addicionals."

Per altra banda, per a garantir als ciutadans el dret d'iniciativa en els debats municipals, es proposa canviar la fórmula perquè un nombre raonable de ciutadans puguin presentar propostes per millorar la ciutat. “Per als ciutadans ha de ser més fàcil poder introduir un tema d’interès a l’agenda dels debats públics”, expressa Martí.

En concret, es proposa que les iniciatives siguin subscrites per un 10% dels habitants de menys de 5.000 habitants, ara és el 20% dels ciutadans. I a partir d’aquí rebaixam el percentatge per l’escreix d’aquests 500 habitants; això és, 500 habitants, que és el 10% dels 5.000, més el 2% dels habitants que superin els 5.000, a poblacions de 5.000 fins a 100.000 habitants; i 2.400 habitants, que és el topall del grup anterior, més l’1%, per a també anar reduint, quan excedeixen dels 100.000, en poblacions de més de 100.000 habitants. Així i tot són firmes, parlam de l’ordre de 4.000 firmes a Palma, 1.000 a Inca, 800 a Ciutadella o 450 a Ferreries.

Per això, en ús de les atribucions en matèria de règim local de l'Estatut d'Autonomia, i en la normativa bàsica de l'Estat, s'introdueix un nou article a la llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears per facilitar l'exercici de la iniciativa popular en els municipis de les Illes Balears.


Article 2.- S'addiciona un nou article a la llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, amb la següent redacció:

"Article 122.bis.- 

1.- Els veïns amb dret a sufragi actiu en les eleccions municipals podran exercir la iniciativa popular a fi de presentar propostes d'acord o projectes de reglaments en matèries de la competència municipal.

2.- Dites iniciatives hauran de ser subscrites, com a mínim, pel següent nombre de veïns del municipi:

     a) El 10% dels habitants en municipis de menys de 5.000 habitants.
    b) 500 habitants més el 2% dels habitants que excedeixin els 5.000, en poblacions de 5.000 a 100.000 habitants.
     c) 2.400 habitants més l'1% dels habitants que excedeixen dels 100.000, en poblacions de més de 100.000 habitants.

També s’inclou la novetat que:

3.- El batle o batlessa haurà d'incloure les iniciatives degudament presentades en l'ordre del dia del primer Ple ordinari que celebri l’Ajuntament, sempre i quan s’hagin presentat com a minim 10 dies abans de la celebració del mateix. El Ple haurà de debatre i votar la iniciativa, sense perjudici que l'acord efectiu l'hagi d'adoptar l'òrgan competent i d'acord amb el procediment establert.

La iniciativa, que està signada per MÉS per Menorca i Més per Mallorca, serà debatuda dimarts en el Parlament de les Illes Balears, i previsiblement s’aprovarà i es tramitarà per convertir-se en llei en el termini d’un mes i mig.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada