dimarts, 24 de maig del 2016

Un any de l’èxit electoral de Més per Menorca

La marca menorquinista obtingué un gran resultat triplicant escons al Consell i Parlament i sumant per a la majoria a quatre municipis





Més per Menorca vol recordar que avui fa un any que l’electorat li va donar un vot de confiança perquè pogués donar un tomb en les formes de fer política a Menorca i al Parlament balear. La coalició menorquinista, forjada feia dos anys, va resultar ser un projecte engrescador per a un bon nombre de menorquins i menorquines i va representar una marca atractiva per irrompre amb força a les institucions. Uns resultats que li va fer triplicar la representació al Consell i a la cambra autonòmica (passà d’un a tres representants), a més de donar un suport importantíssim a les plataformes unitàries d’esquerres presentades a tots municipis de l’illa.

La força als municipis

En aquest sentit, cal destacar que un dels partits que integra la coalició, el PSM-Més per Menorca, donà la gran sorpresa a Ciutadella, on s’hi va presentar tot sol. No només incrementà fins a 6 el nombre de regidors, sinó que fou la força més votada del municipi superant en vots, i per primera vegada, el Partit Popular. També caldria destacar l’Entesa de l’Esquerra de Ferreries, que va obtenir majoria absoluta amb 5 dels 6 regidors electes adherits a Més per Menorca. A Maó, la confluència ARA Maó obté 6 regidors (3 adherits a Més) i juntament amb els 6 del PSOE sumen un acord per governar el municipi. La Coalició menorquinista també ha fet possible enfortir la plataforma de Volem Sant Lluís, la qual governa ara el municipi amb un regidor de Més.

Per altra banda, tot i no tenir càrrecs de govern, cal també mencionar l’excel·lent representació as Mercadal i Fornells per part de l’Estesa amb 4 regidors (tots ells adherits a Més per Menorca), els quals desenvolupen una important tasca d’oposició.

A Alaior, Més per Menorca també té la seua regidora dins l’Agrupació d’Electors Junts per Lô, que inclou tots els partits d’esquerra al municipi i que actua com a grup a l’oposició.

Tot plegat, la representació de Més per Menorca a les plataformes i partits municipals té un pes important sumant un total de 20 regidors.

Un gir al Consell

Els tres consellers electes a la primera institució insular va significar aconseguir la presidència de Maite Salord durant els dos primers anys, a la vegada que dirigeix els departaments de Carreteres, Cooperació Local i Normalització Lingüística. També Més per Menorca gestiona Àrees com Cultura, Patrimoni, Educació, Arxius i Biblioteques, de la mà de Miquel Àngel Maria;  i Promoció Turística, Artesania i Transports amb Maria Sellarès, encara que per baixa per maternitat, tots aquests temes els canalitza temporalment la presidenta Maite Salord.

Més per Menorca va fer possible en el marc dels pactes de governabilitat que les altres forces progressistes (2 Podem i 3 PSOE) també formassin part del Govern del Consell per sumar així un mateix compromís de responsabilitat i disposar també de la majoria absoluta per garantir l’estabilitat en l’acció de govern.

Grup Parlamentari propi

Una altra de les novetat de Més per Menorca és la consecució d’un resultat electoral que permetia formar grup parlamentari propi a la cambra autonòmica. Un fet històric perquè mai abans una força menorquinista hi havia estat en representació exclusiva de l’illa, sense cap altra dependència externa. Així, els menorquinistes van donar suport a la formació d’un Govern de canvi, si bé Podem IB va quedar al marge de responsabilitat de govern mostrant un suport extern crític a l’Executiu.

El fet de Grup propi li dóna més veu i protagonisme a Més per Menorca per actuar en totes les iniciatives legislatives i per estar presents a totes les comissions polítiques de la Cambra, per la qual cosa, les intervencions dels tres parlamentaris de la coalició menorquinista es fan notar.

Una conselleria amb novetats


Amb tot açò, i pel suport de Més per Menorca al Govern balear, li ha correspost la responsabilitat d’organitzar la conselleria de Transparència, Cultura i Esports, la qual té la immensa tasca de recuperar i reconduir unes polítiques que l’anterior govern del PP va deixar en ruïnes, i muntar nous departaments per constituir marcs legals en matèria de participació i lluita contra la corrupció.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada