dimecres, 21 de setembre del 2016

Més per Menorca recorda a la presidenta Armengol els compromisos del Govern i demana més celeritat


Debat de Política General – Parlament de les Illes Balears

El portaveu Manel Martí ha exposat un total de 7 grans temes per a Menorca que no poden aturar-se o alentir-se per més temps

Manel Martí, poc després de la intervenció com a portaveu de Més per Menorca al Parlament

  Més per Menorca ha recordat avui a la presidenta balear, Francina Armengol, els temes pendents per a Menorca que resten per atendre adequadament, alhora que li ha sol·licitat més celeritat per resoldre alguns projectes inclosos en el Pacte dels Acords pel Canvi i  que estan aturats o bé van a ralentí.

  Tot i donar suport a l’Executiu d’Armengol en la present legislatura, Més per Menorca ha convidat la presidenta a accelerar totes les iniciatives acordades en el seu dia i d’altres que reclamen urgència d’actuació. Ho ha fet avui capvespre el portaveu del Grup Manel Martí en el marc del Debat de Política General de la Comunitat Autònoma que se celebra aquest dies i que ahir va encetar la presidenta de l’Executiu Francina Armengol.

  Martí ha exposat 7 grans temes que preocupen a Més per Menorca després de quasi 15 mesos del Govern del Canvi:

  1.- Preocupació de Més per Menorca pel retard en la construcció de la Residència de Malalts de Son Espases. Es tracta d’un punt de l’Acord de Govern que està pressupostat dins l’any 2016 i que s’està retardant. Martí comprèn les dificultats urbanístiques i administratives que comporta, “però el projecte s’alenteix en excés i és una prioritat urgent per als malalts i familiars de Menorca i altres illes menors per poder pernoctar a Mallorca en els traslladats per motius de salut o tractament mèdic”, per la qual cosa ha demanat més celeritat en l’execució.

  2.- També inclòs en el Pacte de Govern, Més per Menorca sol·licita que es complesqui el compromís dels traspassos de competències als consells insulars, concretament el de Promoció Turística. Martí ha apuntat que “al marge del model o contingut que determini cada illa o ciutat quant a promoció turística, la competència ha d’arribar ja als consells”, per la qual cosa ha demanat que el traspàs es faci complir en breu.

  3.- Davant l’exposició ahir de la presidenta Armengol sobre el Pla d’Infraestructures, Martí li ha sol·licitat que aquest sigui un Pla territorialitzat amb la participació directe dels consells perquè així es pugui mantenir un equilibri entre les illes, sense que perjudiqui, emperò, l’interès del conjunt de la Comunitat. Armengol no va mencionar temes que estan pactats amb els consells i, quant a Menorca, Martí reclamà avançar en actuacions com:
            - Conservatori de música
            - Nou centre Escola d’Adults de Maó (en fase inicial, però paralitzat)
            - Concretar i iniciar el nou projecte de l’antiga residència de Verge del Toro (Maó.
També reclama actuacions en temes de l’aigua:
-Reconvertir la depuradora de Cala Morell en estació de bombeig.
-Activar la dessaladora de Ciutadella
-Resoldre les depuradora d’Addaia i d’es Mercadal.
- Resoldre depuradora de Ferreries, que ha quedat a mig fer, sense funcionament i afectant zones naturals com el torrent de Trebalúger.
            -Connexió de sa Mesquida i es Murtar a la depuradora de Sant Isidre.
Martí demana, per tant, al Govern que totes aquestes actuacions s’incloguin dins el Pla d’Infraestructures que va anunciar ahir Armengol.


Els membres del Gup Parlamentari, Martí, Castells i Font, als seus escons

  Alhora, el portaveu de Més per Menorca n’ha fet una reflexió considerant que Menorca, durant les darreres dècades, ha dut a terme polítiques de conservació i protecció dels espais i recursos naturals, així com s’ha mostrat més activa en equipaments sanitaris i assistencials. Aquest fet pot fer visible que Menorca no estigui en una situació tan greu o extremada com altres zones de les Illes, quant a inversions, i d’aquí que es pugui justificar la urgència d’infraestructures a altres llocs. És per açò que des de Més per Menorca es consideri que la nostra illa tengui poca presència en el Pla d’Infraestructures i, al respecte, Martí vol destacar que “no és de justícia que qui més ha preservat el territori i més atenció social ha mostrat des de fa anys, sigui minorat en la prioritat de la planificació d’inversions i equipaments del Govern”. Martí ha considerat que Menorca ha d’estar en un pla d’igualtat i equilibri amb la resta d’illes.

  4.- També un punt dels Acords pel Canvi és l’aposta decidida per les polítiques d’energies renovables, que contemplin deduccions fiscals per a les famílies que optin pel subministrament d’energies netes.

  5.- Avançar en temes del Pacte Educatiu. Si bé és cert que el tema s’està debatent al Consell Escolar de les Illes, el Govern pot anar avançant en temes que ja disposen d’un ample consens, com per exemple impulsar l’Atenció a la Diversitat o normativitzar l’Autonomia dels Centres.

  6.- Martí ha sol·licitat a la presidenta de l’Executiu una nova Llei de Policies Locals capaç de solucionar les situacions límit i desbordants que pateixen molts municipis, concretament durant la temporada alta. La prova s’ha viscut aquest mateix estiu. Així, Més per Menorca advoca per una nova llei centrada en tres pilars fonamentals:

  -Que doni molt més estabilitat a les plantilles.
  -Que resolgui el tema de les segones activitats dels agents
  -Que disposi de noves fórmules jurídiques o sistema adient per poder incrementar les plantilles durant els mesos de més activitat turística.

  7.- La importància de donar, ja, curs a la regulació dels lloguers turístics i que també incloguin els “lloguers turístics plurifamiliars”. Una regulació legislativa que establesqui els nivells de serveis i qualitat corresponents i que les autoritzacions de les Comunitat de Vesins quedi adequadament regulada. Amb tot, emperò, Més per Menorca defensa:
 - Que sigui respectat el PTI (Pla Territorial de Menorca) i/o altres normes territorials a altres illes.
  - Que es respectin les competències que tenen els consell i ajuntaments en matèria d’ordenació territorial, urbanística o turística, perquè siguin aquestes administracions les que marquin el model que creguin més adient i oportú.
  - Establir les mesures per garantir el dret i funció social que han de tenir els habitatges, considerant-los una prioritat.

  En darrer lloc, des de Més per Menorca, el portaveu Manel Martí ha volgut agrair l’aposta, interès i suport del Govern de les Illes Balears a la Candidatura de Menorca Talaiòtica. Un recolzament que fins ara no existia i que ara és una realitat, alhora que també demana que aquesta ajuda es mantengui.



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada