dimecres, 19 d’octubre del 2016

Tots el grups parlamentaris signen la Declaració Institucional per a no canviar l’horari d’estiu

La formulació feta per Més per Menorca obté el suport de tots les forces polítiques de la cambra autonòmica i el proper dimarts es donarà lectura de ratificació a la sessió plenària




Aquest és el text definitiu acceptat per tots els grups parlamentaris:


DECLARACIÓ INSTITUCIONAL A FAVOR DE MANTENIR L’HORARI D’ESTIU

El Parlament de les Illes Balears es fa ressò del moviment social impulsat per la Plataforma Illes amb Claror, que reclama no fer el canvi d’hora previst per a finals d’octubre, ja que la situació geogràfica de les nostres illes és la més oriental de l’Estat Espanyol i, per tant, de les més afectades per aquest canvi.

  Illes amb Claror ha posat en marxa una campanya amb la qual pretenen adaptar el cicle vital i diari de la societat balear a les hores de sol. Per tant, la proposta no té a veure amb un tema d’identitat o de diferenciació cultural, sinó per evitar el malbaratament energètic i aprofundir en la racionalització d'horaris.

  La decisió de pertànyer a un fus horari determinat, com el Greenwich, respon a decisions polítiques de caire industrial totalment obsoletes a dia d'avui. La societat moderna, en constant canvi i evolució, necessita que les hores de sol s'adaptin al seu temps de lleure. 

  Les Illes Balears són les primeres en veure la sortida del sol, però també les primeres en veure com es pon. La diferència que pot arribar a haver-hi entre la comunitat gallega, que és la darrera que veu desaparèixer el sol, i la balear és de 50 minuts. 

  Es tracta de tenir un horari lògic, racional i natural per treure el màxim benefici a un recurs tant apreciat com és el sol.

  El beneficis que aportaria no canviar l'hora a l'hivern i mantenir l'horari d'estiu, òbviament a part de gaudir de més claror quan s'acaben les obligacions diàries (feina, universitat, escola...) són molt elevades en diferents àmbits, com poden ser el sanitari, l’econòmic, el social i el familiar.

  La llum solar és clau per la nostra salut i el nostre estat d’ànim. Com és sabut, a l'hivern es redueixen les hores de llum de manera natural, si a més li afegim el canvi d'horari “polític”, produeix una disminució encara més accentuada d'aquestes hores de sol ja minvades. Això repercuteix de manera negativa sobre la salut de les persones (depressió, insomni i moltes d’altres alteracions). Tenir més claror solar durant el temps lliure provoca que es duguin a terme més activitats a l’aire lliure, amb el consegüent augment de la pràctica d’esports a l’aire lliure, disminució de les hores de consum televisiu…

  També tindria repercussions econòmiques importants, com és la reducció del consum d’electricitat; augment de les vendes del petit i mitjà comerç (que no es faci fosc tant d'hora a l'hivern incentivaria a la gent a sortir de casa i consumir al petit i mitjà comerç); desestacionalització turística i, per tant, disminució de l’atur degut a l’ocupació turística durant tot l’any.

  I no ens podem oblidar que es facilitaria la conciliació familiar i laboral, fomentant la igualtat i la responsabilitat . Cal recordar que Espanya està a la cua d’Europa pel que fa a la conciliació. En poques paraules, estaríem millorant la qualitat de vida de la societat balear.

  Per tant, aquest Parlament es posiciona a favor de la petició social impulsada per la Plataforma Illes amb Claror de mantenir l’horari d’estiu, i demana al Govern espanyol que tengui en compte les particularitats geogràfiques de la nostra comunitat alhora de definir un horari més racional i conciliador. Així mateix, demanam  que impulsi una nova cultura del temps a les organitzacions a favor de models més eficients i productius.


3 comentaris :

  1. Quan he vist aquesta proposta no m'ho podia creure. El que és increible són els arguments. Com es pot dir que pertànyer al fus horari de Greenwich és una decisió política. El fus de Greenwich és el nostre fus natural: Menorca està entre 3 i 4 graus a l'est de Greenwich, Mallorca entre 2 i 3 graus i Eivissa està a 1 grau!!!. El que si es una decisió política es tenir l'hora de GMT+1 a l'hivern i de GMT+2 a l'estiu. L'horari GMT+2, que és el que es proposa mantenir, és el que correspon, per exemple, a Finlàndia i al paisos bàltics!!!.
    L'horari lògic, racional i natural per a les Illes Balears és el de Greenwich. Si hi ha 50 minuts de diferència amb Galicia no és perquè el fus horari de les Illes Balears sigui incorrecte, és perquè Galicia ja està en el fus horari següent és a dir GMT-1.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si bé és cert que el fus horari de Greenwich és el nostre fus natural, s'ha de tenir en compte el fet que a Espanya duim a terme les nostres activitats quotidianes amb retard respecte a altres països d'Europa. Per aquest motiu, si passéssim a pertànyer al GMT, també hauríem de dur a terme les nostres activitats abans, cosa que implicaria un canvi brutal en els horaris laborals, etc. del nostre país, per poder anar amb concordància amb les hores de sol.

      En canvi, si tenim en compte el fet esmentat anteriorment, i passam a formar part permanentment al GMT +2, el nostre horari i les hores de sol aniran més units de la mà, ja que, valgui la reiteració, al nostre país realitzam les nostres activitats amb fins a dues hores de retard -vet aquí quina coincidència- respecte a la resta de països europeus.

      Elimina
  2. Mantenir l'horari té dues implicacions positives fonamentals:

    1. No canviar d'hora. Canviar d'hora és un sotrac important, i no només per les persones.

    2. És una via ràpida, com diu Marta Camps, a propiciar una adaptació a uns horaris d'hàbits més profitosos i saludables. El +2 (ens vulgui on ens vulgui la resta del món, tant si li anés bé o malament a uns altres amb altres horaris) és un fus on tindríem, de començament, una millor conciliació entre vida laboral i família/oci/etc. Per la gran majoria, clar. Després, evidentment, hauria de ser la societat que fes perdurar el canvi, perquè no és el rellotge qui ens diu a quina hora començam o acabam feina. Així idò, aquesta mesura facilitaria que la balança entre 1) el canvi que la societat demanda (per diferents vies) i 2) els hàbits actuals, tombés pel primer.

    ResponElimina