dilluns, 28 de novembre del 2016

El consell insulars participaran en les tramitacions de les lleis que elabori el Parlament de les Illes Balears

Una Proposició de Llei presentada per Més per Menorca, i aprovada pel Parlament l’any passat, fa possible constituir ara la Comissió General dels Consells Insulars



  Més per Menorca celebra que avui s’hagi constituït la Comissió General dels Consells Insulars. Es tracta d’un nou òrgan per a l’elaboració, integració i participació dels ens insulars en l’activitat legislativa de la cambra autonòmica.  A l’acte, celebrat a Palma, hi ha assistit en representació menorquina, la presidenta del Consell de Menorca, Maite Salord, la vicepresidenta Susana Mora, i el consellers de l’oposició Santiago Tadeo i Salome Cabrera; a més del diputat menorquinista Manel Martí, juntament amb la resta de representants polítics mallorquins, eivissencs i formenterers.

  Aquesta nova Comissió s’ha gestat a través d’una Proposició de Llei que va presentar Més per Menorca el novembre de 2015 i el que 10 de desembre va ser aprovada pel plenari del Parlament. Una realitat, ara, que pretén reforçar i donar més capacitat d’autogovern als consell insulars.

  Ara mateix els consells poden presentar una proposició de llei perquè sigui tramitada al Parlament. Una potestat legislativa contemplada a l’article 47 de l'Estatut, però que tanmateix no els permetia la seva participació en les iniciatives legislatives que les afecten. Recordar també que, en l’àmbit de l’Executiu, es va crea la Conferència de Presidents. Amb la creació de la Comissió General dels consells insulars, es crea una nova via de cooperació legislativa entre el Govern i els Consells. De fet, és el que contempla l’Estatut d’Autonomia després de la seva darrera reforma estatuària (Llei 1/2007 de 28 de febrer). L’article 53 diu:

  “Es crea en el si del Parlament la Comissió General de Consells Insulars, de composició paritària Parlament-consells insulars. Dita Comissió elaborarà el seu propi reglament que ha de ser aprovat per les dues terceres parts dels seus membres, i que en regularà la composició, l’organització i les funcions”.



  L’esmentada Comissió General dels Consells insulars estarà integrada per 24 membres; 12 representants nomenats pels grups parlamentaris, d’acord amb la proporcionalitat que dictin la Mesa i la Junta de Portaveus; i altres tres membres en representació de cadascun dels 4 consells insulars de les Balears amb la finalitat que a l’esmentada Comissió hi siguin presents tots els grups polítics dels consells.

L’esperit de la Comissió

  Una de les funcions del nou òrgan és de caràcter consultiu i prescriptiu en temes tan importants que afecten (o han d’afectar) l’autogovern de cadascuna de les illes, com són les competències traspassades als consells, el seu finançament, l’organització territorial i institucional o la legislació que afecti el desenvolupament normatiu a cada territori insular quant a les competències pròpies.

  La voluntat de Més per Menorca en impulsar aquesta iniciativa legislativa era la de creure i fer possible que els consells, com a ens de govern de cada illa, són institucions de les Illes Balears que han de participar en les lleis que afectin les seves competències. L’elaboració de la legislació autonòmica no es pot fer sense el parer, veu i vot dels consells en determinats temes. Els consells han de poder expressar-se davant lleis com l’Agrària, la Turística o la de Finançament dels consells insulars; però també en altres qüestions com la dotació i transferència de recursos, les inversions territorialitzades o els programes, convenis i altres acords que tengui el Govern balear amb l’Estat i que afectin els consells.


  La posada en marxa de la Comissió General de Consell Insulars és la voluntat de desenvolupar l’Estatut d’Autonomia en la seva darrera reforma; és, alhora, desenvolupar la capacitat d’autogovern que es preveu per a cadascuna de les illes i per desplegar la transparència, la participació, la solidaritat, la cohesió i l’equilibri territorial d’una comunitat que és discontínua i que, per tant, s’ha d’estructurar en base a la seva realitat física, política, cultural i històrica.



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada