dilluns, 13 de març del 2017

El Parlament debat una Proposició de Llei perquè la representació a la cambra se situï en el 3% dels vots

La iniciativa de MÉS per Menorca i Mallorca també sol·licita reduir les despeses de campanya i garantir la independència de la Junta Electoral




 El Parlament de les Illes Balears debatrà aquesta propera setmana la Proposició de Llei que van presentar conjuntament el passat mes de juliol les dues formacions de Més per Menorca i Més per Mallorca. Demanen la revisió d’alguns articles de la Llei Electoral de les Illes Balears. El punt més destacat de la proposta és que la representació de les formacions polítiques per accedir al Parlament se situï en el 3% i no en el 5% com és actualment.

 Altres punts de la Proposició també demanen que resti contemplada la reducció a un únic enviament institucional els correus electorals que la Comunitat Autònoma distribueix durant les corresponents campanyes. Alhora sol·licita que estigui garantida la independència de la Junta Electoral.

 Nel Martí, portaveu de Més per Menorca al Parlament, ha apuntat al respecte que “ens sembla raonable no limitar la representació de les formacions polítiques que se presenten a unes eleccions a les Illes. Tanmateix, per fer més flexibles i assumible la Proposició sol·licitam que el tall de presentació per accedir al Parlament sigui del 3%, en lloc del 5%, com ara”.

 En aquest sentit, Martí apunta que “és cert que l’entrada a la cambra de moltes formacions podria crear, un moment donat, situacions complexes per a la governabilitat, però també és cert que la barrera electoral situada al 5% del total dels vots emesos representa un inconvenient per a les formacions ‘petites’ i més avantatge per a les grans o majoritàries. La democràcia –apunta el portaveu- no pot regular-se limitant la participació o especulant sobre els qui poden tenir o no representació a les institucions”.

 Per al diputat menorquinista aquest gest de reforma la Llei Electoral cap a l’obertura participativa i millor representativitat a les institucions “té el sentit pur d’enfortiment de la democràcia”. En açò, Més per Menorca recorda que el Partit Popular va augmentar fins el 5% la barrera per a la representació institucional. I es va fer per intentar impedir l’entrada d’Unió Mallorquina al Parlament. I el més greu és que es va aprovar amb el vot d’un diputat trànsfuga (Jaume Peralta), el que evidencia una acció clara de caciquisme. Situacions i accions com aquestes són les que danyen la imatge i contingut d’una institució democràtica. D’aquí que, des de la coalició menorquinista, s’esperi el suport a la Proposició en un posicionament majoritari de la cambra per mostrar a la ciutadania la voluntat d’un sistema de democràcia més justa.

 Quant als altres punts, Més per Menorca demana també garanties d’independència al si de la Junta Electoral. Sol·licita que l’elecció de dos vocals siguin els de catedràtics o professors titulars de dret en actiu i de contrastada trajectòria professional i que certifiquin la seva independència política, no com ara que un membre de la Junta Electoral és també representant al Consell de Mallorca.

 Pel que fa referència al punt de l’únic enviament postal en les campanyes electorals per part  del Comunitat Autònoma, aquest ve donat per reduir les despeses públiques en correspondència innecessària. Altrament també es proposa que el sistema de subvencions quedi reduït a una única partida econòmica (una per al Parlament, i una per als consells insulars) repartida entre totes les candidatures a través d'un criteri igualitari.



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada