divendres, 14 d’octubre del 2016

El Consell presenta 9 projectes per ser finançats amb l’Impost de Turisme Sostenible

La presidenta Maite Salord destaca la bona feina feta amb el Govern i recorda que el repartiment a cada illa es basa en el criteri de territorialitat, d’acord amb la Llei de Finançament dels consells

El Consell Insular de Menorca ha fet públic els 9 projectes que presentarà al Govern de les Illes Balears per ser finançats amb la recaptació de l’Impost de Turisme Sostenible. La institució insular recorda que la distribució de la recaptació de l'impost respectarà el criteri de territorialitat d'acord amb la llei de finançament dels consells insulars i que, anualment, es fixaran unes àrees prioritàries d'actuació.

La finalitat prioritària de l’impost és mediambiental, però també en la preservació del patrimoni històric i cultural i la promoció d’un turisme sostenible.. Des de la Presidència del Consell de Menorca, la seva titular, Maite Salord, vol remarcar la bona feina de col·laboració entre la institució insular i el Govern de les Illes Balears, alhora que recorda que el repartiment per illes de la recaptació de l'impost es farà basat en el criteri de territorialitat d'acord amb la llei de finançament dels consells insulars i que, anualment, es fixaran unes àrees prioritàries d'actuació.

Estudi del camí de Cavalls i recuperació dels béns etnològics de les finques agrícoles

1.- Pla de gestió i recuperació del Camí de Cavalls
Serà un pla que defineix una sèrie d'actuacions de millora del Camí de Cavalls per a corregir l'origen d'aquests processos erosius com, per exemple: col·locació d’escalons i rampes amb pedra en sec, tasques d'empedrat puntual, reconducció d'aigües superficials, i l’acordonament a banda i banda del camí.

2.- Menorca Smart Island
És un projecte que pretén fer-se amb una infraestructura tecnològica que permeti al Consell recollir informació sobre diferents àmbits que es considerin sensibles i d’importància per la singularitat de l’illa. La informació tindrà rellevància en la presa de decisions per augmentar l’eficiència i tractar les situacions de forma intel·ligent. L’impacte en el territori per la mobilitat (camins rurals, Camí de Cavalls, jaciments arqueològics, platges, aparcaments i carreteres); l’anàlisi de l’ús dels recursos hídrics i de les energies renovables; la gestió de residus; la millora de la qualitat de vida de ciutadans, visitants i empreses; generació de nous models de negoci i contribució a la diversificació econòmica i l'ocupació o l’impuls al sector turístic, en seran els objectius principals.

3.- Restauració d'elements etnològics i millora ambiental de les finques agrícoles
El projecte consisteix en la recuperació i restauració de diferents elements etnològics que formen part del patrimoni històric i cultural (aljubs, síquies empedrades, cisternes...), a les finques agrícoles professionals, millorant de forma directa els serveis ambientals que generen, en especial la conservació del paisatge, la prevenció de risc d’incendis, risc d’inundacions i la millora de la biodiversitat.

4.- Primera Fase per a l'eficiència en l'ús de l'aigua als allotjaments turístics
Es durà a terme en diverses tipologies d'establiments d'oferta d’allotjament turístic. L'objectiu final és avaluar l'efectivitat de les mesures aplicades, i per tant, el projecte durà associat un important esforç de mesura de la seva efectivitat econòmica i ambiental, de cara a extreure informació útil per poder aplicar en el futur en altres allotjaments. Reduir l'ús de l'aigua en jardineria, en piscines i el consum humà i de serveis.

Castell de Santa Àgueda i les Coves subterrànies de Cala Blanca

5.- Les Coves de Cala Blanca com a oferta turística (Ciutadella)
Es pretén adequar els espais a les visites guiades a visitants i ajudar així a protegir aquest entorn tan delicat. S'han de connectar les dues coves mitjançant un túnel per poder enllaçar la visita, així com aportar a l'espai totes les infraestructures necessàries per poder garantir la seguretat dels visitants i la satisfacció dels mateixos.

6.- Consolidació del castell medieval de Santa Àgueda (Ferreries)
És propietat del Consell Insular de Menorca i és el major jaciment arqueològic d'època islàmica de l'illa, amb estructures arquitectòniques monumentals. Ja hi ha redactat el projecte d'execució. S'està redactant el plec de condicions per treure a concurs la intervenció.

7.- Rehabilitació de la Torre de defensa de Sanitja (Es Mercadal)
Es tracta d'una torre de defensa costanera britànica, Es troba en greu perill i és un bé de titularitat pública, ja que pertany a la Demarcació de Costes. El Consell Insular de Menorca ja té redactat el projecte d'execució.


A l'esquerra, Torre de Sanitja; a la dreta, Torre de Rambla de Maó

8.- Rehabilitació de la Torre de defensa de Rambla (Maó)
Es troba en greu perill de col·lapse. Es tracta d'un bé de titularitat pública, ja que pertany a la Demarcació de Costes. El Consell Insular ja té, també, redactat el projecte d'execució. 

9.- Centre d’interpretació del camp de Menorca a la finca de Milà Nou (Maó)
Reforma integral de la finca de Milà Nou, propietat del Consell Insular, i situada dins el Parc Natural de s'Albufera des Grau, per adaptar-la en un equipament de la Reserva de Biosfera i convertir-se en un centre d'interpretació del món agrari i pagès. Restarà preparat per albergarà serveis de pernoctació per als visitants que realitzin etapes del Camí de Cavalls. La finca agrària es posarà en actiu, i estarà associada a l'Escola de Capacitació Agrària de Sa Granja.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada