dijous, 13 d’octubre del 2016

L’actuació del ministre Montoro és una ingerència intolerable contra les Illes Balears

Obliga el Govern balear a demanar autorització per a operacions d’endeutament, mentre l’Estat no paga a les Illes les inversions estatuàries i els convenis de carreteres


Portaveu al Parlament
  El Ministre espanyol Cristóbal Montoro, en aplicació de la Llei d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera (aprovada el 2012), executa el bloqueig de les despeses que el Govern de les Illes Balears per a qualsevol operació d'endeutament, per la qual cosa l’Executiu balear ha de demanar autorització prèvia al Govern central per a qualsevol actuació.
  Més per Menorca considera la decisió del ministre com un atac a les Illes Balears i a la seva autonomia. "Montoro intervé, de forma injustificada i estant en funcions, per determinar al Govern de les Illes com ha de gestionar els seus recursos i les seves finances", diu el diputat menorquinista Nel Martí. "És una ingerència intolerable a la nostra autonomia i capacitat d'autogovern".

  La mitjana de dies de retard en el pagament a proveedors no és un problema derivat de falta de liquiditat ni de recursos, sinó de canvis en el sistema de comptabilitat de factures pendents, especialment a la digitalització de les factures i a factures de grans imports que afecten IBSalut, que estan en procés d'execució. El ritme de pagament de la resta de factures és bo, i per tant és absolutament injustificada aquesta intervenció per part de Montoro.

  Per al diputat portaveu de Més per Menorca l'acció de Montoro és arbitrària i continuista en la recentralització de l'Estat i respon a la seva política de culpar les autonomies del dèficit públic. "Montoro és un cínic que tracta a les Illes com a província i no com una autonomia ", diu Martí.

  Per a Més per Menorca Montoro està en funcions per al que li interessa. No hi està per a resoldre les inversions estatutàries  (més de 1000 milions d'euros) i en canvi està actiu per demanar el pagament a proveïdors sense entrar en la situació real de la comptabilitat autonòmica.

 Per altra banda, els menorquinistes denuncien que mentre Montoro es queixa del pagament a proveïdors, ell aplica el "sinpa" amb les Illes.

  El Govern espanyol deu a la CAIB, a més del conveni de carreteres (241 milions d'euros) i les inversions estatutàries (dels 2800 milions valorats en l'exposició de motius i en la DT9, només 359.767 s'han transferit), 582'65 milions en concepte de dèficit sanitari i educatiu, 25 milions als consells insulars i 22 milions als ajuntaments de les Illes. L'Estat no té cap autoritat moral per demanar als altres que paguin a hora, quan és el primer que no acompleix el seu deute amb Govern, consells i ajuntaments de les Illes.



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada