Per aquest proper dimarts, 14 d’abril, a les 20h a la Casa de Cultura de Ciutadella, Més per Menorca ha organitzat la projecció del documental “Les mestres de la República”, al que seguirà un debat. El documental, realitzat pel sindicat FETE-UGT, explica les vivències, tant les facilitats com les dificultats amb què es van trobar les dones mestres durant la Segona República per posar en pràctica els valors que havien de guiar la futura societat: la justícia, la llibertat, l’equitat i la solidaritat.
Durant la Segona República l’educació va esdevenir una de les eines imprescindibles per construir, desenvolupar i fer extensius a tothom els nous valors, amb una escola que havia de ser: pública, obligatòria, activa, laica, bilingüe i solidària. A les escoles es van fer caure els murs que separaven els fillets i les filletes a les aules; es van multiplicar els esforços per eradicar l’analfabetisme; es van introduir les pedagogies més modernes: actives, lligades a l’entorn, de treball cooperatiu...
I les dones, en l’educació hi varen jugar un paper transcendental. És a finals del segle XIX i principis del XX quan es dóna un moviment de dones que es manifesten a favor d’un canvi en la situació legal i social de les dones. Les dones senten per primer cop la llibertat de poder participar en accions socials, d’involucrar-se en associacions, de cursar estudis fins llavors només oferts als homes, d’exercir el dret a vot... I en aquest moviment les mestres van ocupar un espai privilegiat en l’espai públic. La dona culta, independent i autònoma s’obria camí.
Nous espais públics per a les dones, pedagogies innovadores, implementació de nous valors... que van topar amb la complexa realitat tradicional de molts de pobles. Si bé la sola presència de mestres dones va significar un revulsiu, ja que encarnaven un model de dona moderna i independent, les mestres republicanes van haver de fer front al motlle de la dona tradicional, la pedagogia no només s’havia d’adreçar als infants sinó també als adults.
Amb l’inici de la dictadura va començar una dura repressió, així com la depuració, contra les mestres republicanes, que va ser brutal: afusellades o obligades a l’exili interior o exterior. I als pobles petits la repressió encara va ser major: no se’ls va perdonar la llibertat que havien encarnat.
El documental “Les mestres de la República” esdevé un retrat del llegat que ens han deixat les mestres republicanes i pretén ser memòria viva per continuar treballant per fer realitat els seus ideals.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada