dimarts, 11 d’octubre del 2016

Per una solució urgent als jutjats de Ciutadella i suport a l’oferta de l’alcaldessa d’ubicar-se als terrenys de Santa Rita

Més per Menorca també considera necessari la rescissió del contracte amb el Ministeri de Justícia per trobar una millor ubicació per a la seu judicial de Ciutadella i activar l’espai de Can Saura per a l’ús cultural

Joana Gomila, alcaldessa de Ciutadella
Més per Menorca creu que la situació de paràlisi d’algunes infraestructures de Ciutadella, que deixen la ciutat en un estat d’impàs en diverses matèries i bloquegen solucions administratives i culturals, són preocupants. És el cas de la nova seu judicial de Ciutadella que l’anterior govern del PP va facilitar al Ministeri de Foment perquè s’ubicàs a l’edifici de propietat municipal de Can Saura Miret, amb un contracte de lloguer de 4 anys signat el mes de març de 2015, poc abans de les eleccions municipals.

Després de més de 18 mesos el Ministeri no ha donat cap passa, ni s’ha instal·lat a les dependències de l’antic immoble aristocràtic ni tampoc respon satisfactòriament a les reiterades alternatives ofertes per l’actual equip de Govern que encapçala l’alcaldessa Joana Gomila. Una situació que resta empantanegada, que preocupa a la ciutadania i Ajuntament i que s’agreuja encara més per la situació d’un Govern en funcions a Madrid, des de fa mesos.

Dues propostes

A pesar de tot, Joana Gomila ha treballat amb el tema des que arribà a l’alcaldia. Ara torna a llançar una nova oferta perquè el Ministeri de Justícia pugui valorar la proposta i la negociació pugui acabar amb la rescissió del contracte de Can Saura. Gomila ha ofert els terrenys de Santa Rita, de 3.300 metres quadrats perquè el Ministeri de Justícia hi construesqui l’edifici judicial que concentri tots els jutjats que actuen a Ciutadella: dos d’Instrucció de Primera Instància i el Jutjat de Lo Social, entre altres serveis de la judicatura i l’Administració de Justícia. La parcel·la ja compta amb la qualificació urbanística de sòl administratiu. Són aquests uns terrenys que ja s’havien ofert a Ministeri, però llavors no tenien la qualificació adient i no era encara de propietat municipal, fet que sí ho és ara. Fa uns mesos l’Ajuntament, amb la col·laboració del Govern balear, també havia ofert l’estació marítima desocupada del port antic, però el Ministeri la va refusar per considerar-la una operació transitòria massa cara.


Zona ratllada, on ofereix l'Ajuntament la ubicació dels nous Jutjats

Cantonada a peu de carrer. Al fons la Residència Geriàtrica de Santa Rita
Tanmateix, l’Ajuntament de Ciutadella ha ofert també ara una segona alternativa. És tracta d’un finca al Passeig de Sant Nicolau, de 800 metres quadrats, just vora la cantonada de carrer de República Argentina, a molt pocs metres de les actuals dependències de la Comissària de Policia Nacional i dels actuals Jutjats de Primera Instància, per la qual cosa facilitaria les tasques i la interacció entre policia nacional i serveis judicials. La finca és de propietat privada, però amb disposició assegurada per a la venda. Tot i açò necessitaria una reforma íntegra.


Edifici de façana arquitectònica situat al Passeig de Sant Nicolau. Antiga fàbrica de Can Lluiset

Mentre la nova seu judicial que quedàs enllestida, l'Ajuntament podria oferir una alternativa transitòria, com és una plena ocupació de la segona planta de l'edifici de Correus (on ara hi ha el Jutjat de Lo Social), mentre la seu definitiva dels jutjats no fos del tot acabada.

La via cultural de Can Saura
Joana Gomila presentarà per escrit les ofertes al Ministeri i sol·licitarà, alhora, l’anul·lació del contracte de lloguer de Can Saura. D’acceptar el Ministeri una de les dues ofertes i assentir a la rescissió del contracte, l’Ajuntament, a més de resoldre el tema de les instal·lacions judicials de la ciutat, obriria la via per dissenyar la projecció cultural de tot l’edifici de Can Saura. Una pretensió al que anava destinat l’immoble després de la seva adquisició i pel qual van lluitar, llavors i ara, no només els actuals partits que formen el Govern de Ciutadella, sinó també tot el sector cultural, turístic i comercial de la ciutat.

Més per Menorca no pot fer més que donar suport al treball i alternatives presentades pel consistori de Ciutadella, ja que pateix, des de fa molt de temps, la paràlisi d’algunes infraestructures vitals per al normal desenvolupament administratiu, social i cultural del municipi. Un altre tema aturat i que també depèn de Madrid és el Teatre des Born.


Més per Menorca


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada