dijous, 10 de novembre del 2016

Dimarts s’aprova l’acord històric del REB per incloure la tarifa màxima universal de 30€ als vols entre Illes

Favorable per unanimitat, serà el darrer tràmit a la cambra balear per després ser debatut al Congrés, on s’ha d’aprovar definitivament


Nel Martí, portaveu de Més per Menorca i coordinador de la Ponència per a la modificació del REB


El Parlament de les Illes Balears aprovarà en la sessió plenària del proper dimarts dia 15, la Proposició de Llei per a la Modificació Puntual de la Llei 30/1998 de 29 de juliol del Règim Especial de les Illes Balears (REB). Es tracta d’una fita política de transcendència històrica donada la trajectòria reivindicativa que porta aquesta petició per part de la societat civil i, en conseqüència, tots els estaments institucionals.

Després d’anys de debats, de propostes i de campanyes, la possibilitat que les Illes Balears disposin d’un servei de transport aeri digne arriba al seu darrer tràmit al Parlament autonòmic. I per açò Més per Menorca es congratula que una reivindicació de dècades com és la connectivitat a uns costos raonables en el trasllat aeri entre les nostres Illes sigui ja quasi una realitat.

La modificació del REB demana instaurar la tarifa universal màxima de 30 euros en el viatges interinsulars. Recordar, igualment, que la tarifa de 30 euros és el preu màxim que haurà de pagar el viatger, si bé podria ser més barata. També demana aquesta proposició que el preu final inclogui les taxes aeroportuàries. 

La declaració de Servei Públic entre illes contempla també el caràcter universal de la tarifa. O el que és el mateix, que s’aplicarà a qualsevol l’usuari o viatger independent del seu lloc de residència. També es proposa que es garantesquin les freqüències i horaris suficients per donar resposta a les necessitats ciutadanes.

La Proposició de Llei de la modificació del REB va ser una iniciativa parlamentària impulsada per les quatre formacions que donen suport al Govern balear: Més per Menorca, Més per Mallorca, PSIB i Podem, en la qual el portaveu menorquinista, Manel Martí, n’ha estat el coordinador de la Ponència, que s’inicià el 5 de maig passat i el procediment parlamentari del qual culminarà el proper dimarts dia 15 de novembre amb la aprovació per unanimitat del Parlament de les Illes Balears, alhora que donarà trasllat a les Corts Generals per al seu debat i aprovació definitiva.

Més per Menorca convocarà una reunió entre els grups parlamentaris per establir una estratègia comuna per cercar i aconseguir el suport dels grups representats al Congrés i al Senat. Alhora, ja s’està treballant amb l’Executiu i el Legislatiu per a la posada en marxa l’esmentada tarifa plana. Indicar també que la iniciativa al Congrés serà defensada per tres diputats del Parlament de les Illes Balears.

L’acord unànime de totes les forces polítiques representades a l’hemicicle balear i la força de la societat civil que a través de manifestacions, plataformes i declaracions diverses ha empès aquesta necessitat, no fan altra cosa que palesar que es tracta d’una resolució que porta un llarg trajecte reivindicatiu i un clam històric de justícia social, ja que l’accés al transport aeri amb preus assequibles, en una comunitat de territori discontinu, no és de cap manera un privilegi, sinó una necessitat de primer ordre econòmic i social. És per açò que es demana l’aplicació de la figura jurídica en règim de Declaració d’Obligació de Servei Públic.

Una lluita social i política conjunta que arriba al seu final i que ha fet possible posar a tots els representants politics de tots els nivells institucionals (Parlament, consells i ajuntaments) en la mateixa direcció.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada