dilluns, 20 de febrer de 2017

Els governs de les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià es comprometen a col·laborar en matèria de llengua i cultura

“Junts tenim més oportunitats d'obrir-nos al món.” Ruth Mateu, Consellera de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears

Santi Vila, Ruth Mateu i Vicent Marzà
El Parlament de les Illes Balears de la passada legislatura, amb els vots de la majoria del partit popular, va declarar la inexistència dels Països Catalans, com si l’existència d’una realitat històrica, cultural, lingüística, econòmica, etc. depengui d’un pronunciament. Com si per art de màgia es pugui esborrar tot, perquè qui mana en aquell moment està interessat en generar rebuig contra aquesta realitat. Tanmateix, tant d’esforç per erradicar-nos va acabar deixant aquell partit a l’oposició: el pronunciament va ser vençut per la realitat.

El 20 de gener de 2017, tres anys després de la negació, els tres consellers de cultura de Principat, País Valencià i Illes Balears s’han reunit pel foment de la llengua i cultura compartides. És el seu deure; un deure que, de fet, ja recull el nostre Estatut. La Consellera Ruth Mateu, aquest deure (com tots els que té) se’l creu, i no desaprofita el fet que els seus homòlegs del Principat, Santi Vila, i del País Valencià, Vicent Marzà, comparteixin aquest compromís. Amb ells, els tres grans governs dels Països Catalans han acordat la Declaració de Palma, per la qual es comprometen a enfortir lligams històrics i culturals en benefici comú dels tres territoris en els àmbits de la llengua i la cultura.

Els tres consellers, acompanyats dels seus equips, s’han reunit al Museu de Mallorca, on s'ha escenificat la voluntat de treballar conjuntament i reforçar els projectes compartits, aprofitant el moment històric favorable entre les tres administracions.

En aquest sentit, la consellera Ruth Mateu ha destacat que «hem d'aprofitar els vents favorables que ens ha brindat aquesta etapa política per crear sinergies que ens permetin reforçar els projectes comuns, tant a dins com defora dels nostres territoris, perquè junts tenim més oportunitats d'obrir-nos al món.»

El conseller Santi Vila ha posat en valor la necessitat "d'intensificar els vincles entre els tres territoris perquè és impossible entendre la nostra cultura sense les aportacions dels creadors baleàrics o valencians". Vila considera que la Declaració de Palma és una "oportunitat per definir com ens interrelacionem culturalment" i ha apostat per seguir potenciant l'Institut Ramon Llull com a «eina per internacionalitzar els nostres autors i creadors més enllà dels nostres territoris.»

Per la seva banda, el conseller Vicent Marzà ha explicat que «aquest acord és un pas més per a potenciar les indústries culturals i creatives de cada territori, la primera pedra per a construir ponts i no murs a un vertader i eficaç corredor mediterrani cultural. Estic segur que aquesta acció repercutirà en positiu als nostres sectors culturals tant pel que fa a l'ampliació de circuits de programació com al rendiment econòmic de les propostes creatives.»

La Declaració de Palma contempla la necessitat de reforçar el mercat interior cultural entre els tres territoris, impulsant circuits d'Arts Escèniques, Visuals, Música, Literatura, Audiovisual i Cultura Popular o Tradicional. L'objectiu de crear aquests circuits és facilitar el moviment entre els tres territoris a les indústries culturals i els creadors, i el funcionament serà acordat per grups de treball de les tres institucions. Pel que fa a la promoció de la creació literària i la indústria editorial, es coordinaran tasques de promoció de la literatura i es promouran programes d'intercanvi d'autors.

En l'àmbit de llengua, la Declaració de Palma estableix assolir un sistema d'acreditacions de coneixements lingüístics compartit i compatible, garantint la coherència, la transparència i la màxima informació pública. Entre altres compromisos, els tres consellers han acordat impulsar iniciatives conjuntes envers les polítiques estatals lesives envers la llengua compartida.

La consolidació de l'Institut Ramon Llull com a organisme de promoció exterior i internacionalització de la cultura pròpia també s’hi ha tingut en compte. En aquest sentit, cal remarcar el reingrés del Govern de les Illes Balears a l'Institut, i la col·laboració de l'IRL amb la Generalitat Valenciana dintre del Pla Estratègic Cultural "Fes Cultura".

La Consellera Ruth Mateu ha estat acompanyada per Marta Fuxà i Jaume Gomila, directors generals de Normalització Lingüística i de Cultura, tots dos també de MÉS per Menorca.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada