dimarts, 21 de febrer del 2017

El Consell Insular declara BIC l’Església del Socors i la tècnica constructiva tradicional de la Pedra en Sec

El Departament de Cultura conclou la catalogació definitiva per considerar-los exemples d’arquitectura i tècnica històriques.

El Ple del Consell de Menorca va aprovar, en la sessió de dia 20 de febrer de 2017, la declaració definitiva de dos Béns d’Interès Cultural. Un, de caràcter material, l’Església del Socors de Ciutadella; i l’altre, amb caràcter immaterial, corresponent a la tècnica constructiva de la Pedra en Sec, tan característica arreu de tota l’illa i que, recentment, s’ha adherit a la Candidatura Internacional de la Pedra en Sec per formar part de la llista representativa de patrimoni mundial immaterial.

En el primer cas, l’antiga Església del Socors, que consta, com a mínim del segle XV, s’ha declarat BIC en el tipus de “monument” i ve ratificat pel seu valor d’arquitectura històrica. Amb un concepte plenament renaixentista, la construcció de l’esmentat edifici dóna a conèixer a Menorca les directrius que impulsà el nou art que substituí el gòtic. Alhora serví de model per a les construccions religioses que s’aixecaran posteriorment per tota l’illa, sense ser superada per cap d’elles. Els elements que componen l’antiga l’edificació són considerats d’una alt valor arquitectònic, pictòric, ornamental i, en el seu conjunt, històricament únic a l’illa de Menorca. És una de les obres de més personalitat dins la història de l’art menorquí.

El conseller Miquel À. Maria
Pel que fa a la declaració de BIC a la construcció tradicional del la Pedra en Sec, cal esmentar que és considerada una tècnica artística per a la construcció d’estructures que utilitza la pedra en sec com a únic element de l’immoble, sense cap altra material adhesiu entre les pedres per enfortir-la. Aquest fet requereix d’uns coneixements molt precisos per a garantir l’edificació. Els ponts de bestiar, les barraques o les parets seques per a la parcel·lació agrícola en són la mostra més visible al nostre territori insular. Es tracta d’un ofici antiquíssim els coneixements dels quals s’han transmès de generació en generació durant segles.

Amb la declaració d’aquests dos BIC, material un, immaterial l’altre, el Departament de Cultura del Consell, que dirigeix Miquel Àngel Maria, ha volgut fer una passa més i una aposta clara per posar en valor el patrimoni cultural de Menorca.

Alhora, cal felicitar-se perquè les dues propostes van ser aprovades per unanimitat de tots els grups polítics del Consell Insular de Menorca.




Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada