dilluns, 4 de maig del 2015

Cinquena part del programa electoral: Educació

 

MÉS per Menorca es compromet amb el pacte educatiu i proposa augmentar anualment el pressupost d’Educació fins arribar al 4,4% del PIB

“Hem de canviar el model educatiu, i el nou model ha d’estar basat en l’excel·lència i en l’equitat: totes dues són necessàries per fer front al fracàs escolar i per contribuir a un projecte social global”

Els candidats al Consell i al Parlament de MÉS per Menorca han presentat avui el programa en matèria educativa. Maite Salord i Nel Martí han explicat que en el governs de canvi amb MÉS, l’educació serà la prioritat i el pressupost d’aquesta àrea augmentarà entorn del 10% anual durant tota la legislatura per arribar al 4.4% del PIB. En aquest sentit, ambdós candidats han dit que  “front al Govern Bauzá, que ha anat contra l’educació, el nostre Govern estarà al servei de l’educació”. 

La pedagoga menorquina Pilar Benejam Arguimbau dóna el seu suport al programa d'educació

MÉS per Menorca defensa que el millor sistema educatiu és aquell que es fonamenta en l'estabilitat i el consens, i sobretot amb l'aportació dels que en saben, els docents i els experts en educació. Per aquest motiu MÉS ha volgut elaborar el seu programa educatiu amb els docents i amb l'aval de pedagogs com Pilar Benejam.  

La proposta de MÉS per Menorca: “Un Govern al servei de l’escola”

Maite Salord ha recordat que les Illes Balears lideren les xifres de fracàs escolar: "Les Illes són el territori europeu amb un major abandonament escolar (entorn del 36%). Ho hem d'arreglar. És el major repte del proper president del Govern. Aquesta serà la nostra prioritat: un Govern al servei de l'escola”. En aquest sentit, Nel Martí ha afirmat que “no basta gestionar millor que Bauzá, cosa que serà fàcil; el repte és més gran: hem de canviar de model”. I han defensat un model educatiu basat en l’equitat i l’excel·lència: “Sabem que no es pot avançar en excel·lència, si no s'avança en equitat”.

Els principis que orientaran l’acció del proper Govern de canvi en matèria educativa seran: el consens, els criteris tècnics i pedagògics, la participació democràtica, i la mirada estratègica (no s’aplicaran mesures conjunturals ni es faran canvis partidistes).

I l’objectiu bàsic que es marca MÉS per Menorca és remuntar la inversió: “Sense recursos no hi ha reforma educativa”. És per això que els dos primers punts del programa són:

1. Augmentar cada any entorn del 10% el pressupost destinat a Educació, per tal d'arribar al final de la legislatura a un 4,4% del PIB.

2. Impulsar en el Parlament una llei de finançament del sistema educatiu, per tal de tenir una autonomia plena i recursos econòmics per desenvolupar un model educatiu de qualitat. 

Bauzá, el pitjor gestor de la història de Balears: “ha governat contra l’escola”

Maite Salords ha criticat durament la gestió del Govern del PP en matèria d’educació: “Aquesta legislatura ha estat devastadora. Hem retrocedit 30 anys. Hem perdut un temps valuosíssim. Sembla que l'error d'en Bauzá ha estat imposar les seves obsessions ideològiques i voler utilitzar l'educació en benefici polític personal (Llei de símbols, l'anglès coma excusa per eliminar el català de l'escola...). Però en realitat això no és el pitjor que ha fet. La seva irresponsabilitat ha amagat la seva imperícia: ha estat el pitjor gestor de la història de les Illes Balears”.

Nel Martí ha explicat que mentre Bauzá prometia estabilitat i eficàcia, “deixa un balanç de caos permanent: 3 consellers d'educació, fins a 15 dimissions d'alts càrrecs (directors generals, secretaris autonòmics...) i el fracàs d'un projecte estrella, el TIL, contestat al carrer i triturat pels tribunals”. I ha apuntat: “La crisi econòmica ha servit d'excusa per desmantellar un sistema educatiu que havia costat molt d'aixecar, des de la transferència de les competències educatives (1998) ja mal dotades des del principi”.

Els candidats de MÉS aporten dades per demostrar la davallada del pressupost d'Educació i del seu pes sobre el global de la Comunitat Autònoma, que ha tornat a nivells de 2008. Pel que fa als percentatges, la despesa educativa entre els anys 2007-2011 va ser d’un 24,1% del pressupost total, mentre que durant la legislatura actual ha estat d’un 20,3%.

També han denunciat l’acomiadament massiu de professors per part del Govern Bauzá, l’abandó de les escoles (reducció de les partides de dotació i manteniment), l’abandó dels alumnes (massificació i conflictivitat) i l’abandó de les famílies (retallades dramàtiques a les partides de beques).

“Bauzá és el subcampió autonòmic de les retallades en educació (-12,7% l'any 2012), tan sols superat per la presidenta de Castella-La Manxa, María Dolores de Cospedal. A més, les baixes a les Illes Balears no són cobertes els primers 30 dies, tot i que el ministre Wert només havia recomanat que no es cobrissin els primers 10 dies. En definitiva, la prioritat de Bauzá ha estat fer-se un nom a Madrid i ser servil i obedient amb el Govern central. La seva manera de fer-ho ha estat governar contra l’escola”.


Document amb el programa d'Educació

El programa electoral de Més per Menorca inclou un apartat de "programa obert", que restarà viu durant tot el procés electoral i que permet als ciutadans fer noves aportacions perquè l'assemblea de Més per Menorca les pugui prendre en consideració i incloure dins les propostes electorals, sempre que siguin coherents amb els principis ideològics i programàtics aprovats i vigents. Aquestes propostes les haurà d'assumir l'assemblea de Més per Menorca. A continuació hi ha l'enllaç on podeu fer les propostes concretes de cada àmbit al Programa electoral de Més per Menorca 2015.


Formulari de propostes sobre el programa electoral de Més per Menorca 2015


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada