dimarts, 2 de juny del 2015

Mesures programàtiques per formar un govern al servei de la gent

 

MÉS per Menorca i MÉS per Mallorca (MÉS) donen a conèixer el document programàtic consensuat per a constituir un govern de canvi a les Illes Balears. Aquest serà el document que les dues candidatures de MÉS defensaran avui en les negociacions amb PSOE i Podem.

La residència de malalts i familiars i les millores en connectivitat aèria formen part del document programàtic presentat.

Per a Nel Martí, diputat de MÉS per Menorca "és evident que la gent ha votat un canvi gros, i hem incorporat en aquest paquet les mesures que l'han de fer possible, tant a curt termini i de manera urgent, com tot allò que constitueix un “programa de transició” cap a “unes Illes millors, més dignes, més ecològiques i més lliures”.

Entre les mesures urgents dels acords pel canvi plantejades per MÉS cal destacar, entre d'altres, tot un paquet de mesures de rescat de persones, que inclou la restitució de la targeta sanitària per a tothom; un pla urgent de beques menjador i lluita contra la pobresa; mesures contra la pobresa energètica i un decret per aplicar la renda mínima garantida de 500 euros per a les famílies sense recursos. El paquet de mesures urgents també fa referència a qüestions mediambientals, com la via judicial per aturar les prospeccions petrolíferes. La recuperació del diàleg amb la comunitat educativa, la derogació del TIL, de la llei de símbols o l'ajornament en l'aplicació dels currículums de la LOMQE a ESO i batxillerat són algunes de les mesures que també s'inclouen en les mesures plantejades de cara als primers 100 dies de l'executiu.

Pel que fa al “programa de transició” des de MÉS han expressat la seva voluntat de dur endavant un programa “realista però de canvi” que vagi més enllà d'una legislatura, i que doni importància a les mesures per afavorir un canvi de model econòmic, a partir del diàleg amb tots els agents econòmic i socials, i la recuperació d'instruments estratègics com el Consell Econòmic i Social (CES). “Es tracta de partir de la centralitat del turisme per avançar cap a un model econòmic més sostenible, amb un millor turisme, més indústria i un sector primari que jugui un paper estratègic. La implementació d'una taxa de reinversió turística és com ja s'havia anunciat una de les mesures que formen part d'aquest paquet, en la perspectiva de disposar de recursos per millorar el medi ambient i reconvertir zones turístiques madures.

Les mesures de transparència i participació també són clau per a MÉS, i aquestes inclouen una Auditoria dels comptes públics i del deute i creació Oficina Balear d’Auditoria, Antifrau i Transparència lligada al Parlament, així com iniciatives com la supressió de l'aforament o l'establiment de mesures d'incompatibilitat entre càrrecs públics i dedicació a l'activitat privada.

En qualsevol cas, la primera condició que des de MÉS plantejam als altres partits, PSIB i Podem, és que les seves direccions estatals es comprometin amb la millora dins 2016 del sistema de finançament autonòmic, en la perspectiva d'incrementar almenys en 700 milions d'euros anuals els comptes públics de la CAIB, bé mitjançant l'aplicació del principi d'ordinalitat, bé amb la supressió del fons de suficiència.

Nel Martí: "Des de MÉS encaram les negociacions amb il·lusió i conscients de la gran responsabilitat que representa gestionar aquests acords pel canvi, que per altra banda consideram que han de ser transparents i treslladats a l'opinió pública en tot moment."

Per altra banda, volem fer notar en el document adjunt algunes propostes específiques de Menorca (marcades en negreta), entre les quals s'hi troben, entre d'altres, les anomenades línies vermelles de MÉS per Menorca: residència per a malalts i familiars i millores en connectivitat aèria.

Document de mesures programàtiques

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada