dimarts, 8 de setembre del 2015

El PP no se suma a la Mediterrània lliure de prospeccions




MÉS per Menorca lamenta que el PP hagi decidit bloquejar la declaració institucional del Parlament de les Illes Balears a favor d'una Mediterrània lliure de prospeccions. MÉS considera que avui més que mai és important enviar un missatge d'unanimitat a la societat i al Govern de l'Estat en relació a un tema que afecta de forma tan sensible a les Illes Balears, tant des del punt de vista econòmic com ambiental.
La declaració que havia impulsat MÉS per Menorca es basava en un text presentat per la plataforma ciutadana Menorquins pel Territori, amb múltiples aportacions de C'S, PI i Podem.
Aquest és el text que PSIB, Podem, MÉS per Mallorca, PI, MÉS per Menorca i grup mixt, o sia tots els grups parlamentaris excepte el PP, havíem consensuat perquè demà, en plenari, es convertís en declaració institucional del Parlament de les Illes Balears per a una Mediterrània lliure de prospeccions:

“DECLARACIÓ INSTITUCIONAL A FAVOR D’UNA MEDITERRÀNIA LLIURE DE PROSPECCIONS PETROLIERES


El Parlament de les Illes Balears es manifesta en contra dels projectes de prospeccions petrolieres de les companyies Repsol, Spectrum Geo Limited, Schlumberg (abans, SeaBird Exploration) i d’altres que s’hagin pogut enregistrar posteriorment, a la zona de la Mediterrània occidental.
Els motius del rebuig a les prospeccions petrolieres al mar que rodeja les Illes Balears són tant de caràcter econòmic, com social i mediambiental. El turisme és la principal activitat econòmica del conjunt de les Illes Balears, un turisme que depèn directament o indirecta del mar. El Parlament de les Illes Balears creu que els perills —abocaments, fuites de combustible, accidents…— que pot comportar l’explotació d’hidrocarburs tenen conseqüències catastròfiques per als paisatges de les nostres costes i poden malmetre la imatge turística balear. A més, tenint en compte que l’activitat turística a les costes de la mar Mediterrània és una de les principals fonts d’ingressos, considerem que els riscos econòmics afecten de forma molt sensible el benestar de les Illes Balears. Així mateix, prevenim dels efectes directes que tindrien aquests projectes sobre la indústria pesquera a la mar Mediterrània, una de les principals activitats de les Illes Balears pel que fa a un sector primari tradicional, que faria perdre la varietat, riquesa i qualitat del producte local.
La indústria turística balear manté una estreta relació amb els valors ecològics i la riquesa mediambiental marina que rodeja les Illes Balears. Els ecosistemes del nostre mar permeten que tant els residents com aquells que ens visiten puguin gaudir d’unes platges d’aigües cristal·lines. Només amb el procés de recerca d’hidrocarburs, a partir dels sondejos sísmics, l’equilibri dels ecosistemes naturals de la Mediterrània es rompria, afectant negativament la fauna i la flora marina, un fet que es reflectirà a les nostres costes i farà perdre l’atractiu turístic que suposa la seva conservació.
El model energètic fonamentat sobre combustibles fòssils és un model caduc i per això s’ha d’anar avançant cap a un model més respectuós amb el planteta Terra i la seva sostenibilitat. Des de la mateixa Unió Europea s’aposta cada cop més per les energies renovables i per la disminució de les emissions de gasos provinents de combustibles fòssils.
L’objectiu d’aconseguir una mar Mediterrània lliure de prospeccions petrolieres requereix únicament i simplement voluntat política, i en aquest sentit, el Parlament de les Illes Balears, com a màxima institució de les Illes Balears, es posiciona a favor de polítiques que respectin la natura i d’una llei del Govern central que declari la mediterrània com a zona lliure de prospeccions d’hidrocarburs.”



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada