dimarts, 8 de setembre del 2015

Posicionament de MÉS per Menorca respecte de la Proposició no de llei d’inversions estatutàries, presentada pel PSOE


Les Balears es troben a la cua de les inversions. Per al proper exercici suposen 124€ per habitant, la xifra més baixa de tot l’Estat Espanyol, molt allunyada dels 699€ de Castella i Lleó o dels 504€ de Galícia


La diputada Patrícia Font exposarà a la Comissió d’Hisenda d’avui el nostre posicionament respecte de la Proposició no de llei que hi presenta el PSOE:
La Proposició no de llei que debatem avui ja expressa la Disposició transitòria 9a, però des de Més per Menorca també recordam l'article 3 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, que estableix la insularitat com un fet diferencial que ha de ser tractat de forma específica i diferenciada, per tal que els ciutadans residents a les Illes Balears tenguin les mateixes oportunitats de benestar i de desenvolupament econòmic i social que la resta de l’Estat.
Cal recordar que les inversions estatutàries estan reconegudes al nostre Estatut, i haurien de ser d’obligat compliment si el que volem és un país en el qual els seus ciutadans convisquin en igualtat de condicions. La realitat, tossuda, ens recorda constantment que no és així, i en podem donar exemples. l’Estat deu, des de l’any 2007, segons càlculs del Govern, 1.300 milions d’€. A més, resten 500 milions d’€ de 22 convenis signats entre 2007 i 2011.
La realitat, tornem-hi, és que durant l’anterior legislatura, el govern del PP no va reclamar les inversions estatutàries que corresponen a les Balears ni va aprovar un règim especial l'any passat, com determinava la llei. És a dir, estem parlant d’una deixadesa que ha perjudicat tota la nostra comunitat.
Aquesta deixadesa la trobam en projectes com el de s’Enclusa, el centre d’interpretació a Ferreries, perduda pràcticament, i que el Govern ha decidit reivindicar per la via del contenció administratiu. O el cas d’inversions com el Parc Bit d’Alaior, una inversió molt important per a Menorca, que ha d’estar realitzada abans que acabi l’any 2015, i en la qual el PP no ha fet res.
Però encara podem dir més coses, com que les Balears es troben a la cua de les inversions. Per al proper exercici suposen 124€ per habitant, la xifra més baixa de tot l’Estat Espanyol, molt allunyada dels 699€ de Castella i Lleó o dels 504€ de Galícia. A més, la mitjana espanyola és de 242€ per habitant, la qual cosa reflecteix la precària situació de l'arxipèlag.
En una situació semblant s’hi troben els canaris, amb 127€ per persona, i els catalans, amb 145€, casualment dues comunitats enfrontades amb l'Executiu estatal.
Per tant, Més per Menorca votarà favorablement aquesta Proposició no de llei, tot reclamam al Govern Espanyol que inclogui en els Pressupostos Generals de l’Estat els recursos que ens corresponen. Perquè és de llei i és de justícia.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada