dimarts, 12 d’abril del 2016

El compromís amb el projecte polític

Comunicat informatiu

 Més per Menorca és la suma dels partits i formacions polítiques, juntament amb persones independents, que en el seu dia iniciaren un procés constitutiu. Finalment, signaren l’acord per crear una coalició que aglutinàs l’ideari d’esquerres per ocupar un espai polític basat en la transformació social, el sobiranisme i l’ecologisme, com a pilars del compromís amb Menorca. També té que com a objectius confluir tant en les polítiques institucionals com en les accions de participació ciutadana per a la intervenció de la gestió pública.

 La coalició va haver de dotar-se dels corresponents òrgans de gestió i funcionament en els quals hi ha la representació de les formacions i independents que la composen. A més dels òrgans de decisió i d’anàlisi, s’acordà també dotar-se d’uns documents que concreten, a més del funcionament, les línies d’actuació de tots els seus representants, ja sigui en l’àmbit institucional com en l’intern. Un d’aquests document és el Compromís Ètic dels càrrecs públics (electes i no electes), conegut també com a Codi Ètic.

 Aquest compromís ètic és el que regula els comportaments dels càrrecs de Més per Menorca quant als valors de la democràcia, la justícia, el respecte, la responsabilitat, la integritat, la imparcialitat, la transparència i el servei al poble. Valors que volen caracteritzar el moviment polític de la Coalició.



 L’esmentat document, o codi ètic, implica que les persones designades per Més per Menorca hagin d’acomplir i vetlar per allò establert al document.  En cas contrari hauran de deixar el càrrec o dimitiran de les seves funcions.

 Aquest document compta amb 31 punts que regulen els compromisos adquirits pels representants i càrrecs de Més per Menorca. Entre aquest punts, el nº 7 diu: “Assumir com a propi l'ideari i el programa de MÉS PER MENORCA, el que implica actuar d'acord amb aquests documents per tal de fer-los efectius i no anar en contra dels seus principis ni dels principis ètics anteriors.”

 El document contempla també compromisos econòmics amb la coalició per part dels càrrecs (electes i no electes). Són aportacions que pretenen ajudar al sosteniment de la coalició i que comprenen, en l’actualitat, el 8% de les retribucions que reben els càrrecs que exerceixen en nom de Més per Menorca, o bé han estat designats per la coalició en algun lloc institucional. Tanmateix, és una quota que té variables en el percentatge en funció de les càrregues familiars i queden exempts de l’aportació de  la quota aquells càrrecs el salari del qual és inferior al que tenia al seu lloc de treball anterior.

 És una fórmula que no només s’aplica a Més per Menorca, aquesta és una pràctica comuna, si no a totes, a la majoria de les formacions polítiques que tenen representació institucional. Tampoc és una pràctica recent, sinó des del mateix començament de la democràcia, enllà dels anys 80, en les primeres eleccions locals i autonòmiques. Les aportacions d’un percentatge de les retribucions dels càrrecs públic anaven al partit que representaven.

 En l’actualitat, tots els representants electes o designats per Més per Menorca tenen signat el Document de Compromís Ètic amb la nostra coalició. També l’exconsellera Esperança Camps l’havia signat en el seu moment.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada