dimarts, 30 d’agost del 2016

Més per Menorca insisteix en eliminar l’aforament dels diputats autonòmics i membres del Govern

El portaveu Manel Martí advoca perquè l’Executiu balear acceleri la Proposició de Llei que ha de modificar l’Estatut d’Autonomia




  El cas de presumpta trama de corrupció al si de la Policia Local de Palma, que implica al diputat autonòmic del PP, Álvaro Gijón, a més d’altres càrrecs orgànics del partit a la capital balear, ha fet reobrir la necessitat sobre la figura de l’aforament, que actualment contempla l’Estatut d’Autonomia.

  El cas judicial en qüestió ha duit a Gijón a sol·licitar una certificació al Parlament sobre la seva condició de diputat, per la qual cosa pretén acollir-se a l’aforament judicial que li permet l’Estatut d’Autonomia. El recurs del diputat del PP de fer valer la condició d’aforat (a la qual ara hi té dret) pretén tan sols evitar ser encausat per un jutjat ordinari davant la possibilitat de ser imputat pel cas de la trama corrupta a la Policia Local de Palma.

  Arran d’aquest fet que Més per Menorca al Parlament de les Illes Balears vol reobrir  una qüestió que quedà aturada. Així, demana l’agilització de la Llei de modificació de l’Estatut d’Autonomia per eliminar l’aforament. Fer-ne aquest ús protector per evadir la justícia posa de manifest la contradicció existent en la condició d’igualtat que propugna la legislació vigent i d’altres normatives aplicables, com són la Declaració Universal dels Drets Humans, la Constitució Espanyola o el mateix Estatut d’Autonomia (modificat l’any 2007), les quals clarifiquen que el ciutadans espanyols “són iguals davant la llei, sense que pugui prevaldre cap discriminació per raó de naixença, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social”.

  Manel Martí, portaveu de Més per Menorca al Parlament, recorda que “el PP va afirmar, amb l’inici de la legislatura, que l’eliminació de l’aforament seria la primera iniciativa del seu grup parlamentari. I si el PP pretenia fer açò deu ser perquè considerava que l’aforament era -i és- una prerrogativa innecessària i injusta que cal limitar o liquidar”.

  El Grup menorquinista al Parlament ja havia presentat (13 de juliol de 2015) una Proposició de Llei que sol·licitava la modificació de l’Estatut d’Autonomia per eliminar l’aforament a diputats i membres del govern i que els seus casos de corrupció fossin jutjats amb les mateixes garanties i drets que ho són les resta de les persones que delinqueixen. La iniciativa quedà encaminada per una altra via, ja que una reforma de l’Estatut és una iniciativa que correspon al Govern, les Corts Generals o al Parlament de les Illes sempre que compti amb un suport de la cinquena part de la cambra. És així com la proposta derivà cap al Govern, que és qui ara ha d’impulsar la modificació de l’Estatut per a la supressió de la figura de l’aforament.

  Més per Menorca es mostrà i es mostra contrari a mantenir l’aforament per als diputats i membres del Govern i advoca perquè la llei sigui igual per a totes les persones, siguin quines siguin les seves condicions. Per açò, i vist l’ús que se’n fa de la figura de l’aforat (per evadir la justícia), Més per Menorca demana a l’Executiu que acceleri els tràmits per engegar la Llei de modificació de l’Estatut i alhora se cerqui el consens entre tots els grups polítics de la cambra.


  Martí deixa clar que el  Govern de les Illes Balears “no pot esperar més temps a presentar la seva proposta, com a projecte de Llei. Aquest va ser l’acord dels grups parlamentaris que participam en el Govern: la iniciativa seria de l’Executiu per tal d’incloure alguns aspectes més en la reforma de l’Estatut, que van més enllà de la simple supressió de l’aforament. Aquesta haurà de ser una de les iniciatives del nou període parlamentari que comença”.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada