dijous, 23 d’abril del 2015

Primera part del program electoral: Democràcia i bon govern

 

La primera part del programa de Més per Menorca inclou el capítol de "Democràcia i bon govern" on hi ha totes les propostes referents a participació i transparència.  


Propostes de participació. Creació del Consell d'Illa.

Les propostes referides a Participació i Transparència es fan amb la convicció de què és fonamental retornar a la democràcia el seu autèntic significat i, per fer-ho, es fan necessàries tres actuacions bàsiques: crear nous òrgans de participació i potenciar els ja existents; generar mecanismes d’informació ciutadana; i, finalment, actuar políticament contra la corrupció, des de les institucions i promovent una autèntica separació de poders.

La participació ciutadana ha de ser l’eina que ha de permetre regenerar la relació de les institucions amb les persones, combinant mecanismes de democràcia representativa, participativa i directa. El diàleg entre les administracions i les entitats i associacions ciutadanes ha de ser constant i fluid perquè l’objectiu és avançar cap a unes institucions transparents i una ciutadania ben informada que se senti, també, escoltada.

És per això que una de les principals propostes que recull el programa és la creació del Consell d’Illa, com a màxim òrgan de consulta i participació ciutadana, per deliberar i valorar les problemàtiques que afecten la globalitat de la ciutadania. La intenció de Més per Menorca és que aquest organisme substituesqui el tradicional debat de política general al Consell de Menorca, que actualment no compleix amb la funció per al qual va ser creat.  La finalitat del Consell d'Illa serà, a partir del diàleg social:
- Liderar els processos de reflexió, coordinació i consens en aquells aspectes prioritaris de la gestió.
- Ser l’àmbit en què els consellers de totes les àrees compartesquin amb els ciutadans els objectius anuals que es marquen en la seva gestió, així com el seu grau d’assoliment.
- Treballar per fer possible que el pressupost del Consell Insular de Menorca sigui el màxim de participatiu i lligat a les autèntiques prioritats de les persones. 


Altres propostes a nivell insular

- Evitarem les adjudicacions directes, tot i que la llei ho permet en aquells casos en què el pressupost no passa dels 18000€ més IVA.
- Potenciarem els òrgans de participació ciutadana amb què ja compta el Consell Insular i facilitarem l’accés dels ciutadans a la informació i a la participació en els plenaris.
- Donarem suport al moviment associatiu de Menorca. En col·laboració amb el Fòrum d’ONGs de Menorca, elaborarem un Pla per al foment de l’associacionisme i el voluntariat que, entre altres coses, haurà d’establir els mecanismes de participació i control de les entitats en els afers d’interès general de tots els menorquins.


Algunes de les propostes d’àmbit autonòmic

- Impulsarem una llei de consultes ciutadanes perquè el Govern, els consells insulars i els ajuntaments puguin demanar i valorar l'opinió dels seus conciutadans.
- Modificarem el Reglament del Parlament per tal de facilitar la tramitació de les Iniciatives Legislatives Populars.
- Recuperarem òrgans de participació com el Consell Econòmic i Social, o el Consell de Joventut de les Illes Balears, com a instruments estratègics per a definir polítiques socials i econòmiques de consens.


Document amb el programa Democràcia i bon govern

El programa electoral de Més per Menorca inclou un apartat de "programa obert", que restarà viu durant tot el procés electoral i que permet als ciutadans fer noves aportacions perquè l'assemblea de Més per Menorca les pugui prendre en consideració i incloure dins les propostes electorals, sempre que siguin coherents amb els principis ideològics i programàtics aprovats i vigents. Aquestes propostes les haurà d'assumir l'assemblea de Més per Menorca. A continuació hi ha l'enllaç on podeu fer les propostes concretes de cada àmbit al Programa electoral de Més per Menorca 2015.


Formulari de propostes sobre el programa electoral de Més per Menorca 2015



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada