diumenge, 19 de juliol del 2015

MÉS per Menorca: “Bauzá es va inhibir davant Rajoy perjudicant les Illes”

Nel Martí demana als senadors autonòmics, entre ells Bauzá, que es posin al servei del Parlament i del Govern per a defensar des del Senat el model comercial de les Illes Balears


El que Bauzá no va fer aquí quan era hora, ara que ho faci des de Madrid o se'n vagi


Nel Martí en una de les seues intervencions al Parlament
Durant aquests quatre anys de govern Bauzá, Rajoy ha gestionat les Comissions bilaterals (recordem una de les darreres, sobre l'etiquetatge en català en la Llei del drets del consumidor) com un instrument recentralitzador de les competències i els interessos de les illes Balears.

MÉS per Menorca recorda que el recurs interposat pel Govern espanyol davant el Tribunal Constitucional es produeix després que dia 15 de gener del 2015 es creàs la Comissió Bilateral de Cooperació Estat- CAIB en relació a la Llei 11/2014, de 15 d'octubre, de comerç de les Illes Balears. Sorprèn, emperò, que aquesta Comissió, mentre Bauzá va ser president, no es va reunir mai. Nel Martí acusa a Bauzá de deixadesa en les seves funcions i de no defensar els interessos de les Illes Balears. "A Bauzá li tocava defensar en el si de la Comissió les competències i el model comercial balear, i no ho va fer". 

En aquest sentit, Martí explica també que el Govern balear ha hagut de fer front a 13 qüestions d'inconstitucionalitat plantejades pel Govern central, i que en totes elles, bé o malament, s'ha arribat a un acord. La pregunta és ara per què Bauzá no ha actuat igual amb la Llei de Comerç? I la resposta podria ser: es va inhibir a favor seu? Quina iniciativa presentarà Bauzá des del Senat per defensar les competències i el model comercial de Balears?

En la resolució que crea la Comissió Estat-CAIB es deixa clar que en cap cas l'esmentada comissió podrà suposar una renúncia de les competències pròpies:

"RESOLUCIÓN de 25 de noviembre de 2005, de la Secretaría de Estado de Cooperación Territorial, por la que se ordena la publicación de las normas de organización y funcionamiento de la Comisión Bilateral de Cooperación Administración General del Estado-Comunidad Autónoma de Illes Balears.

2. f) Analizar las normas con rango de ley, estatales o autonómicas, en relación con las cuales se susciten cuestiones susceptibles de dar lugar al planteamiento de un recurso de inconstitucionalidad, con el fin de llegar BOE núm. 297 Martes 13 diciembre 2005 40801 a un acuerdo que evite su interposición, según lo establecido en el artículo 33 de la Ley Orgánica 2/1979, de 3 de octubre, del Tribunal Constitucional, en la redacción dada por la Ley Orgánica 1/2000, de 7 de enero.

3. En ningún caso los acuerdos adoptados como consecuencia del ejercicio de las funciones señaladas, podrán suponer la renuncia al ejercicio de las competencias propias de las respectivas Administraciones."

MÉS per Menorca coincideix en aquest sentit amb MÉS per Mallorca que el recurs interposat pel Govern espanyol davant el Tribunal Constitucional contra la llei de comerç de les Illes Balears (aprovada el mes d'octubre de l'any passat) és “una agressió inacceptable al nostre model comercial i a tota la ciutadania de les Illes Balears”.

Nel Martí també veu bé la proposta d'Abril d'impulsar una declaració institucional perquè el plenari del Parlament, el proper dimarts, condemni aquesta ingerència del Govern espanyol en les competències pròpies de les Illes Balears en matèria de comerç i es manifesti de manera unànime a favor d'exercir aquestes competències per defensar el model comercial propi de les Illes Balears.

En qualsevol cas, anticipa Martí, si açò no fos possible serà necessari impulsar una proposició no de llei en el mateix sentit, i fins i tot exigint responsabilitats a l'anterior Executiu. "La situació actual és maquiavèl·lica: qui no ens ha defensat de Madrid quant a les competències i model comercial balear, ara serà a Madrid en l'òrgan de representació territorial. A Bauzá ara li toca arreglar allò que ha espanyat. Si Bauzá no ho veu així, potser hauria de dimitir també de senador autonòmic."

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada