divendres, 7 d’agost del 2015

Més per Menorca lluitarà per conservar les inversions de s'Enclusa


Nel Martí: "Mentre Bauzá i Tadeo es dedicaven a perseguir la llengua i els símbols dels illencs, no feien res perquè Menorca portés endavant dues inversions claus per la seva reactivació econòmica de futur: parc Bit i Centre de Reserva de la Biosfera, de 5 i 7 milions d'euros"



L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears contempla en la disposició transitòria novena un mínim d'inversions de l'Estat, aplicables des del 2007 fins al 2014, per compensar el temps de transició fins a l'aprovació d'un nou Règim Especial per a les Illes Balears.

Durant el període 2007-2011 es van signar 22 convenis d'inversions, per valor de 859.516.000 euros. D'aquests convenis i recursos, els que corresponen a Menorca sumen 56.300.000 euros: 7.000.000 € pel Centre d'Interpretació de la Reserva de la Biosfera de s'Enclusa; 5.000.000 € per les sales d'usos diversos a Sant Lluís i Ferreries; 5.000.000 € per la posada en marxa del Centre BIT Menorca; 7.000.000 € per la xarxa de fibra òptica troncal; 30.000.000 € pel port de Ciutadella, i 2.300.000 €  per la rehabilitació integral del Pati de Sa Lluna.

Per un o altre motiu, aquests projectes no s'han executat completament. De fet, malgrat haver superat els terminis en la majoria de casos i estar a punt de fer-ho en la resta, de l'import del conveni original de més de 56 milions d'euros, només 21.564.656,99 € han estat executats. Part d'aquesta diferència es pot vincular directament a la deixadesa o manca de voluntat dels executius del PP, de Tadeo i Bauzá, com són els casos del parc BIT i del Centre d'Interpretació de la Reserva de la Biosfera de s'Enclusa.

El termini per posar en marxa el parc BIT expira enguany i no s'ha fet res. Pel que fa al Centre d'Interpretació de la Reserva de la Biosfera de s'Enclusa, la situació és encara més greu: havia d'estar acabat dia 13 de febrer del 2014 i ni les noves pròrrogues que es van demanar no han servit per res, ja que a dia d'avui l'obra no està ni començada; s'hi han imputat despeses per valor de 71.189 euros, açò sí. Per rematar-ho, el Govern de l'Estat ha rebutjat la petició feta pel nou Govern de Canvi de mantenir aquest projecte i aplaçar el termini d'execució, l'executiu sortint de Bauzá ja ho sabia i no es va donar a conèixer.

Més per Menorca és un projecte polític centrat en el present i el futur, que fa pinya en base a la il·lusió i la voluntat de construir. És per açò que fer oposició de l'oposició no és una pràctica del gust de Més, però quan van sorgint els desenllaços de les polítiques dels anteriors executius del Consell i del Govern, és necessari actuar: per una banda, impulsant o donant suport a les reclamacions necessàries per evitar perdre les inversions; per l'altra, criticant durament els anteriors executius del Consell i del Govern, de Tadeo i Bauzá respectivament, per tal d'evitar que tenguin lloc episodis semblants en el futur. Són responsables de no haver fet res en quatre anys per executar una inversió de 7 milions d'euros sabent que el termini expirava; una inversió per posar en valor la marca de Menorca Reserva de la Biosfera, i generar una nova oferta turística i educativa vinculada a la natura en el centre de l'illa.

En aquest context, i lamentant la successió de fets que ens ha dut fins aquí, Més per Menorca dóna suport a la reclamació del Govern Balear perquè el projecte de s'Enclusa es mantengui i no s'hagi de retornar la inversió.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada