dijous, 27 d’agost del 2015

Proposta de Declaració institucional a favor de la Mediterrània lliure de prospeccions


MÉS per Menorca impulsa una declaració institucional del Parlament a favor de la Mediterrània lliure de prospeccions, d'acord amb el manifest proposat per Menorquins pel Territori



MÉS per Menorca es va comprometre amb Menorquins pel Territori que defensaria el seu manifest per a una Mediterrània lliure de prospeccions a totes les institucions, i al Parlament també. I així ho ha fet a través d'una proposició no de llei enregistrada avui conjuntament, i de la qual és autora la diputada de Gent per Formentera, MÉS per Mallorca, Podem, PSOE i Gent per Formentera; i també ho vol fer a través d'una declaració institucional signada per tots els grups parlamentaris amb representació al Parlament de les Illes Balears basada en el text impulsat per Menorquins pel Territori.

En aquests moments ja han donat suport al text Gent per Formentera, MÉS per Mallorca i Podem, a més lògicament de MÉS per Menorca. Els impulsors de la declaració estan disposats a incorporar modificacions al text, sempre que no canviï el sentit de la proposta, per tal de què la veu del Parlament sigui unànime en una qüestió de primer ordre per a Menorca i les Illes Balears.

Adjuntam la PNL.

Text proposat per a la Declaració institucional:

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL A FAVOR D’UNA MEDITERRÀNIA LLIURE DE PROSPECCIONS PETROLIERES 

El Parlament de les Illes Balears es posiciona de forma contundent i clara en contra dels projectes de prospeccions petrolieres de les companyies Repsol, Spectrum Geo Limited, Schlumberg (abans, SeaBird Exploration) i d’altres que s’hagin pogut enregistrar posteriorment, a la zona de la Mediterrània occidental.

Els motius del rebuig a les prospeccions petrolieres al mar que rodeja les Illes Balears són tant de caràcter econòmic, com social i mediambiental. El turisme és la principal activitat econòmica del conjunt de les Illes Balears, un turisme que depèn directament o indirecta del mar. El Parlament de les Illes Balears creu que els perills —abocaments, fuites de combustible, accidents...— que pot comportar l’explotació d’hidrocarburs tenen conseqüències catastròfiques per als paisatges de les nostres costes i poden malmetre la imatge turística balear. A més, tenint en compte que l’activitat turística a les costes de la mar Mediterrània és una de les principals fonts d'ingressos, considerem que els riscos econòmics afecten de forma molt sensible al benestar de les Illes Balears. Així mateix, alarmem dels efectes directes que tindrien aquests projectes sobre la indústria pesquera a la mar Mediterrània, una de les principals activitats de les Illes Balears pel que fa a un sector primari tradicional, que faria perdre la varietat, riquesa i qualitat del producte local.

La indústria turística balear manté una estreta relació amb els valors ecològics i la riquesa mediambiental marina que rodeja les Illes Balears. Els ecosistemes del nostre mar permeten que tant els residents com aquells que ens visiten puguin gaudir d’unes platges d’aigües cristal•lines. Només amb el procés de recerca d’hidrocarburs, a partir dels sondejos sísmics, l’equilibri dels ecosistemes naturals de la Mediterrània es rompria, afectant negativament la fauna i la flora marina, un fet que es reflectirà a les nostres costes i farà perdre l’atractiu turístic que suposa la seva conservació.

Són moltes les veus que s’han manifestat en contra d’un model energètic que té data de caducitat i per això aquest Parlament creu que és l’hora de caminar cap a un model respectuós amb el planeta Terra. Des de la mateixa Unió Europea s’aposta cada cop més per les energies renovables i per la disminució de les emissions de gasos provinents de combustibles fòssils. 

L'objectiu d’aconseguir una mar Mediterrània lliure de prospeccions petrolieres requereix únicament i simplement voluntat política, i en aquest sentit, el Parlament de les Illes Balears, com a màxima institució de la sobirania de les Illes Balears, es posiciona a favor de polítiques que respectin la natura i d’una llei del Govern central que declari la mediterrània com a zona lliure de prospeccions d’hidrocarburs.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada