divendres, 11 de setembre del 2015

Participació de Més per Menorca a la gran manifestació de l'11S




Des de MÉS per Menorca hem acceptat la invitació de l'Assemblea Nacional Catalana de participar a la gran acció de l’11 de setembre d’enguany a l'avinguda Meridiana de Barcelona


Ja fa anys que es produeixen actes massius a Barcelona en relació al procés d'autodeterminació del Principat. Un procés impulsat des de la societat civil i que s’ha anat obrint pas entre els actors polítics. L'acte d'enguany és probablement el més transcendent i el més profund ideològicament: més transcendent per la proximitat de les eleccions del 27S, on les forces compromeses amb la creació d'una República Catalana poden aconseguir la majoria absoluta; més profund ideològicament perquè la Via Lliure cap a la República Catalana (nom que els convocants han donat a la manifestació) compta amb 10 eixos que es vinculen a la voluntat de creació d’un estat català: regeneració democràtica, educació i cultura, obertura al món, benestar i justícia social, innovació, diversitat, sostenibilitat, equilibri territorial, solidaritat i igualtat.
Amb el Principat no només hi compartim orígens, història, cultura i llengua (que no és gens poc), sinó que també hi estem lligats en un sentit pràctic i en un sentit de contacte humà, i no només de passat, sinó també de present. Sempre hi ha hagut ciutadans dels pobles de Menorca vivint entre l’illa i Barcelona, com també hi ha hagut ciutadans dels pobles del Principat amb una cama als nostres pobles, realitats que avui en dia són més evidents que mai.
Administrativament la nostra capital autonòmica és Palma i l’estatal és Madrid, però també hem tingut la nostra capital a Barcelona, i per moltes raons (possibilitats d’oci, de salut, de negoci, d’estudis...; diversitat, tolerància, obertura al món...; empenta en associacionisme, lluita social, desenvolupament científic, tecnològic i empresarial; proximitat geogràfica i cultural...) no ha deixat mai de ser una capital de facto per als menorquins. Per posar un parell d'exemples, a Barcelona és on tenim més estudiants universitaris, és d'on vénen més turistes i d'on vénen, també, més mercaderies. Podem dir, doncs, fent una anàlisi objectiva de la realitat, que cap canvi polític no suposaria un sotrac tan devastador per als menorquins com l’aparició d’una “barrera” davant Barcelona; recordem que l’aïllament és una de les amenaces que arriben per part de polítics contraris a l’autodeterminació.
Les organitzacions que han liderat aquest procés són conscients que un desenllaç o altre serà determinant per als ciutadans d’arreu dels Països Catalans. És per açò que l’Assemblea Nacional Catalana, per una banda, ha obert la Via a tothom per participar-hi des dels diferents territoris i, per l’altra, ha reservat espais a la capçalera de la manifestació per a representants de tota la geografia. Des de MÉS per Menorca ho hem valorat positivament, com una mostra de l’actitud que pot tenir una futura República Catalana envers els menorquins: una mà estesa, que consideram que cal agrair, i així ho farem. Per una banda, convidant tots els menorquins a participar d’una manera o altra d’aquesta gran festa que serà la Via Lliure; per l’altra, enviant una delegació de Més per Menorca encapçalada per Miquel Àngel Maria a la gran manifestació de Barcelona.
No ignoram que aquest procés, que ara arriba a un punt decisiu, ha tingut un seguiment heterogeni entre la societat: des de l’hostilitat oberta al suport entusiasta, passant pel desinterès total. Tanmateix, tal com radiografiam la societat menorquina, també fem el mateix amb el context, les situacions, els processos que afecten i/o poden afectar els ciutadans de Menorca, el nostre petit i estimat país. Tot amb tot, amb el cap clar i sense les limitacions de dogmes i tabús imposats per poders aliens als interessos dels menorquins, i lamentant que el Govern espanyol no hagi seguit la via del Regne Unit, que és la via democràtica, hem considerat just i apropiat donar suport a aquest moviment social massiu davant de tantes amenaces i impediments com han sorgit i sorgiran: perquè hi tenen dret, perquè amb la seua mà estesa ens obren noves possibilitats, i perquè volem dir ben alt i clar que no acceptarem que se'ns imposi cap mur davant del Principat.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada