dijous, 19 de maig del 2016

Josep Castells demana al Director d’IB3, Andreu Manresa, que vetli per les condicions de treball en el sector audiovisual

Segons el diputat de Més per Menorca, “s’hauria de valorar també amb quins mitjans  es compromet una productora a dur a terme l’encàrrec”


 El diputat de Més per  Menorca, Josep Castells, ha recordat avui al director General de la Ràdio i Televisió de les Illes Balears, Andreu Manresa, la funció d’enfortiment que té el sector audiovisual i que la Llei atribueix a l’ens d’IB3. Ho ha fet en la compareixença de Manresa a la Comissió de Control de l’Ens Públic balear.

 L’article 2.1 de la Llei de creació de l’Ens Públic de Ràdio i Televisió de les Illes Balears estableix que a les funcions de servei públic que s’encomanen a IB3 hi ha la de “procurar el desenvolupament del sector audiovisual”. Normalment, aquest argument s’empra per reclamar bones condicions de contractació a les productores externes que treballen per IB3. A la compareixença del director general, el diputat Josep Castells ha estès aquest argument a les condicions de treball dels professionals del sector.

 Segons Castells, la bona salut de la indústria audiovisual a les Illes Balears passa també “per garantir unes condicions dignes pels professionals que hi fan feina: periodistes, guionistes, càmeres, ajudants de producció, tècnics de so, etc...”. El diputat de Més per  Menorca s’ha referit especialment als professionals que treballen a les productores com a autònoms: “està clar que el model de negoci de l’audiovisual afavoreix la contractació temporal, intermitent, episòdica, i aquesta circumstància pot ser motiu per a la precarietat laboral, accentuada per la situació de crisi que encara estem travessant”.

 Al respecte, Andreu Manresa ha reconegut que “és evident que la crisi econòmica i les retallades han provocat un desastre en el sector periodístic i de producció”. El director general també ha acceptat que correspon a IB3 una responsabilitat ètica per afavorir que es donin unes condicions dignes de treball per a tots aquells que col·laboren amb empreses contractistes de IB3 i ha dit que “ningú ha de ser sotmès, en nom i amb doblers d’IB3 a unes condicions de treball que estiguin fora d’aquest marc”. No obstant açò, ha puntualitzat que la responsabilitat legal del seu compliment és de les empreses productores.


 Castells ha mostrat el seu acord amb la responsabilitat ètica d’IB3 i per açò li ha suggerit que aquest compromís ètic es traduesqui en un anàlisi de detall de les diferents propostes que li facin arribar les productores. Segons la proposta de Castells, la direcció de IB3 no hauria només de valorar el preu que ofereix cada productora, sinó entrar al detall i valorar amb quins mitjans i en quines condicions cada productora es compromet a dur a terme l’encàrrec. D’aquesta manera s’evitaria que productores que aspiren a treballar amb IB3 poguessin abusar de la situació de precarietat que hi ha en l’àmbit professional audiovisual.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada