divendres, 2 de setembre del 2016

El camí d’en Kane en el tram de Binimoti és públic, segons l'informe encarregat pel Consell Insular

Aquest antic vial està cadastrat a nom de l’Ajuntament i figura inscrit com a "Camino viejo de Ciudadela a Mahón"




 L’informe jurídic que que va encarregar el Consell de Menorca a l’advocat Josep Masot per indagar sobre a titularitat de diversos trams del camí d’en Kane, conclou que el tram que passa per la finca de Binimoti, al terme de Ferreries, (i que la propietat va tancar aixecant una paret seca i una xarxa metàl·lica per impedir el pas) es pot considerar de de domini públic, més en concret afirma que “la titularitat del qual pot ser atribuïda a l'actualitat a l'Ajuntament de Ferreries, en formar part de la seva xarxa de camins municipals”  Per això, l'informe recomana la seva inclusió a l'inventari de béns municipals, com a acte de control i tutela d’aquest bé.

  Així ho va comunicar el passat divendres la presidenta del Consell Maite Salord als mitjans informatius, acompanyat del batle de Ferreries Josep Carreres, respecte a la conclusió de l’informe jurídic de Masot. I ho va fer al mateix lloc del camí d’en Kane on la propietat de Binimoti té el camí tancat (foto).

  L’informe Masot considera que hi ha prou indicis per considerar-lo públic i de titularitat municipal en base als documents existents en els arxius, com ho és el cadastre, per la qual cosa també recomana quedim incorporat aquest tram de Binimoti a l’inventari de béns del municipi.

 Amb la finalització de l'actual carretera general, l’any 1900,  el recorregut del camí d’en Kane quedava resolts de tres maneres: 1) Els trams que no coincidien amb la nova carretera entraven a formar part de la xarxa viària municipal; 2) Quedaven a la custòdia de la Diputació i 3) A la venda i/o subhasta d’alguns trams del camí, (com és el cas de Ferreries). 

  En aquest darrer cas hi ha el tram de camí d'en Kane del lloc de sa Terra Rotja, adquirit en subhasta pública l’any 1923 per Javier de Sintas Sancho, o bé el tram de Santa Rita inscrit a nom de Josep Oliver l’any 1905. A Binissuès és públic el tram entre Son Ermità i Son Patrici, igual que el de Binimoti.

L'últim acte administratiu municipal sobre el camí 


  Cal recordar que l'Ajuntament de Ferreries va demanar al Consell Insular de Menorca (el 20 de març de 1981) la inclusió a la xarxa viària insular de diversos camins, entre ells, segons deia textualment la sol·licitud: “se incluya igualmente en dicha  red viaria el tramo del Camino den Kane, desde el entronque del camino de San Patricio – Ruma hasta el camino de Tramontana o de Son Ermità”.

  Aquest tràmit d'instància administrativa al llavors recentment instaurat Consell de Menorca demostra que la titularitat era municipal, del contrari, el consistori no l'haguera pogut oferir a l'ens insular.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada