dilluns, 7 de novembre del 2016

Esmena de Més per Menorca per reduir l’IVA cultural i el de material escolar al 4 per cent

Es presenta a una moció del PP que demana abaixar els impostos en els presupostos de 2017 de la CAIB




 Més per Menorca ha presentat una esmena a una moció del Grup Popular al Parlament en la que demana, en dos punts, que s’insti a l’Estat a baixar l’IVA que grava totes les activitat culturals i al que afeceta al material escolars, ambdós situats ara el 21%.

 La iniciativa parlamentària de Més per Menorca és a una moció del PP que demana al Govern abaixar els impostos a la Comunitat Autònoma. Un fet que es preveu complicat per part de l’Executiu per mor de les dificultats financeres que pateixen les Illes a causa del mal finançament  autonòmic per part de l’Estat; pel deficient Règim Especial de les Balears (REB) que no corregeix encara les mancances i que tampoc compensa la realitat de la insularitat o també per la manca del compliment del Govern de l’Estat en les inversions estatutàries, que superen els 1.000 milions d’euros, o el conveni de carreteres que té pendent d’abonar a les Illes Balears 420 milions.

 Davant tot aquest greuge financer que pateix el Govern balear i, en conseqüència, els habitants de les Illes, abaixar els impostos per a l’exercici 2017 es fa complicat.

 És per açò que Més per Menorca presenta una esmena, a la iniciativa del PP, relacionada amb l’IVA, que és un impost que grava per igual i no té en compte pobres i rics, per la qual cosa afecta els més desvalguts i necessitats. Per altra banda, una rebaixa de l’IVA cultural al 4% seria una manera de fomentar una indústria capaç d’ajudar a la desestacionalització turística. I és que el cost de la insularitat és un afegit més de dificultat.
 En primer terme, per tant, l’esmena dels menorquinistes és que Parlament de les Illes Balears insti el Govern de l'Estat a aplicar a les Illes Balears un IVA reduït o diferenciat, tal com ja existeix a altres països de la UE, que permetria abaixar la pressió fiscal, contrarestar o compensar els costos d'insularitat i estimular la reestructuració del model econòmic.
 En segon terme, es demana a l’Estat que abaixi el tipus impositiu de l’IVA que afecta a tot el ventall cultural i també al del material escolar, i que passi del 21 actual al tipus reduït del 4%.
 En aquest sentit s’entén, des de Més per Menorca, que en moments encara de crisi econòmica cal donar suport als sectors de l’economia productiva que aporten un valor afegit, com és el sector cultural, que ha quedat enfonsat després de l’increment de l’IVA del 8% al 21% aplicat pel Govern espanyol, l’any 2012. L’increment de l’IVA ha destruït més de 50.000 llocs de feina a tot l’Estat, i ha provocat el tancament de 2.000 empreses del sector.
  Per altra banda, segons les darreres dades oficials a les Illes Balears, un 28,2% de les persones estan en risc de pobresa (un 3,2% més que l’any passat). Amb aquesta situació, comprar el material escolar amb un IVA del 21% ha estat i és un veritable calvari a moltes famílies, d’aquí la prioritat de abaixar-lo al 4%.



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada