dilluns, 27 de febrer del 2017

Maite Salord i Miquel Ensenyat reclamen consells més forts, com a autèntics governs de cada illa

Els dos presidents insulars de MÉS ha mantingut avui matí una trobada institucional a Maó per tractar qüestions qüestions per avançar cap a l’autogovern

Miquel Ensenyat i Maite Salord presidents dels consells de Mallorca i Menorca, respectivament

 Miquel Ensenyat, president del Consell de Mallorca ha realitzat avui una visita oficial a Menorca, on s’ha entrevistat amb la presidenta menorquina, Maite Salord i les vicepresidentes Susana Mora i Cristina Gómez.

 Ambdós presidents de MÉS, van posar en comú la necessitat d’enfortir l’autogovern de les institucions insulars, com a òrgans de Govern que són de la Comunitat Autònoma. Els dos, representats de dues formacions ecosoberanistes, van manifestar la importància de poder desenvolupar el millor possible l’Estatut i alhora esbrinar a fons  la naturalesa jurídica que, aquest, els atorga com a consells.

 L’autogovern i la major capacitat de decidir des dels ens insulars són les principals reclamacions dels dos presidents de MÉS. I aquest fet té a veure amb un adequat traspàs de competències i un finançament just. O sigui, la transferència de matèries i llur dotació per part del Govern autonòmic perquè siguin gestionats des de cada illa. També es va tractar, precisant, un calendari.

 La connectivitat i gestió aeroportuària van ser altres temes d’intercanvi. Una comunitat físicament discontínua ha de disposar d’uns enllaços eficients per provocar l’interacció cultural, turística i econòmica i que, per tant, fomenti la cohesió social de les illes.




 El finançament és un tema urgent a resoldre, ja sigui el finançament que ha de fer l’Estat a la Comunitat Autònoma i com la d’aquesta als consells. Un darrer punt va ser el greuge que signifiquen les restriccions de les Llei Montoro, una mesura inoperant que representa a les administracions locals haver de racionalitzar les despeses, les quals frenen la prestació de serveis i la inversió. Els municipis de Mallorca i Menorca tenen milions  a la caixa que no poden utilitzar.
 
 Maite Salord, ha declarat que "el més important és fer realitat allò que ara està sobre el paper – referint-se a l’Estatut d’Autonomia-, per açò és necessari aclarir la naturalesa jurídica dels consells perquè s'apliqui la seva vessant d'administració autonòmica". Salord ha anunciat també que "pensam organitzar una jornada entre els consells de les Illes Balears i de les Illes Canàries per posar en comú tots aquests temes".


 Ensenyat ha afegit que "Volem uns consells forts i amb més autogovern. El finançament de la nostra comunitat és una prioritat absoluta. Per això hem demanat un millor finançament i un nou règim especial per a les illes moltíssimes vegades. Volem solucions"
  
 Els dos presidents han coincidit que la idea principal és que
el Govern quedi com una administració coordinadora entre les illes.

 Aquesta és la primera visita oficial que un president del Consell de Mallorca duu a terme al Consell de Menorca.




Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada