divendres, 3 de febrer del 2017

Més per Menorca demana que ports i vaixells estiguin més adaptats per a persones amb discapacitat

Els menorquinistes, amb el suport de Gent x Formentera, reclama a institucions i navilieres que complesquin amb les directius europees i les lleis estatals



Més per Menorca, reclama a les institucions competents i a les companyies navilieres, un major esforç per adaptar els accessos i serveis de les terminals portuàries i dels vaixells de passatgers a les persones amb discapacitat o de mobilitat reduïda. La iniciativa s’ha tramitat enregistrat com una proposició no de llei al Parlament, perquè aquest insti al govern i als organismes competents. Se’ls insta al compliment a les directives europees i la normativa estatal, les quals emparen els drets dels passatgers amb discapacitat pel que fa al transport marítim.

La coalició de Menorca creu ara molt oportú instar el Govern sobre el tema perquè l’Executiu es troba en ple procés de revisió de la Llei Balear d'Accessibilitat, aprovada l'any 1993, i que entre d'altres, dicta les normes tècniques que ha d'acomplir el transport públic en relació a aquests col·lectius, tot i que fins ara ha deixat de banda els drets dels usuaris del transport marítim.

A les Illes hi ha reconegudes un total de 11.393 persones amb mobilitat reduïda per diferents causes. Una xifra que ens pot fer entendre els inconvenients amb que es poden trobar pel fet d'haver de superar barreres arquitectòniques i tot tipus d’entrebancs relacionats amb la dificultat de l'accés a la informació per a les persones amb discapacitats sensorials o cognitives. La normativa actual únicament obliga a les companyies navilieres a disposar d'una embarcació adaptada a les persones amb discapacitat. Més per Menorca destaca el ressò que n’han fet les associacions que representen les persones amb algun tipus de discapacitat respecte a les denúncies per part d'usuaris, en contraposició al transport aeri.

Per açò, es reclama als operadors i responsables dels serveis a terra l'adaptació de les terminals portuàries de passatgers, disposar de serveis auxiliars d'acompanyament i trasllat entre terminals i punts d'embarcament de forma similar a com es fa en el transport aeri, i un compromís de les navilieres per ampliar l'adaptació de les flotes més enllà d'allò que preveu la llei, i que consideren insuficient. Més per Menorca demana igualment el suport de tots els grups parlamentaris per traslladar a les diferents instàncies les reivindicacions dels passatgers amb discapacitat.

Per tot l’exposat, la Proposició No de Llei demana al Ple del Parlament:

1- Que insti el govern de les Illes Balears a integrar la normativa d'aplicació sobre l'accessibilitat en el transport marítim en la futura Llei autonòmica d'Accessibilitat, tot considerant el caràcter de transport públic indispensable que en la pràctica suposa aquest mitjà per una part important de la població de les illes.

Un cop integrat aquest:

2- Que insti el Govern de les Illes Balears a dur a terme les accions necessàries per donar compliment a la normativa sobre accessibilitat en el conjunt de les instal·lacions i serveis per al transport marítim de passatgers en l'àmbit competencial dels Ports de les Illes Balears.

3- Que insti l'Autoritat Portuària de les Illes Balears, a dur a terme les accions necessàries per donar compliment a la normativa sobre accessibilitat en el conjunt de les instal·lacions i serveis per al transport marítim de passatgers en l'àmbit competencial dels ports estatals de les Illes Balears.


4- Que insti el govern de les Illes Balears a dur a terme les accions necessàries per a l'establiment dels mecanismes de col·laboració amb les capitanies marítimes per tal de garantir l’adaptació a persones amb mobilitat reduïda d’aquelles embarcacions que no estan obligades a passar els seus controls i, en general, millorar les condicions d'accessibilitat de les embarcacions de transport regular de passatgers.



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada