dilluns, 10 d’abril del 2017

El Govern de l’Estat ofega les Illes Balears, reduint en un 7% les inversions en el Pressupostos Generals de l’Estat

Més per Menorca presenta una iniciativa parlamentària que reclama equilibrar-se amb la mitjana estatal, o bé que el PGE sigui retirat



Un cop més el Govern de Mariano Rajoy oblida les Illes Balears quant al repartiment de partides destinades a inversions per Comunitats Autònomes. Els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2017 contemplen menys diners per a les inversions a les nostres Illes. Les inversions seran un 7% inferiors a les de 2016. En quanties, passa de rebre 159 milions d'euros l’any passat a 148 milions d'euros per a enguany.

Aquesta retallada genera un important desquadrament en els ingressos del Govern de les Illes Balears, obligat a assumir l'incompliment del protocol d'intencions per  finançar les carreteres. Per altra banda, resulten inexplicables les generoses inversions de l'Estat en autopistes i AVE, mentre que no s'acompleixen els acords signats amb el Govern de les Illes Balears.

La reforma de l'Estatut d’Autonomia, aprovada l'any 2007, contempla a l'article 120.2c els principis en els quals es fonamenta el finançament de les Illes Balears. Parla de suficiència financera, d’atenció al reconeixement específic del fet diferencial de la insularitat, d’equilibri territorial, etc.

Enguany el Govern de l’Estat segueix desconsiderant les Illes, que les situa a la coa d de la inversió estatal, amb un incompliment sistemàtic d'allò previst a la Disposició Transitòria Novena de l'Estatut d'Autonomia.

És per açò que Més per Menorca considera que el Parlament de les Illes Balears no pot sinó manifestar el seu més absolut rebuig a les inversions territorialitzades per a 2017. La inversió a les Illes Balears se situa en un 1,7%. Cada ciutadà de les nostres illes rebrà 129 euros per càpita, clarament inferiors als 185 euros de mitjana en el conjunt de l'Estat, dades que se situen i molt lluny de les d’altres territoris, que rebran de mitjana, prop de tres vegades més que la ciutadania de les Illes Balears.

És per açò que Més per Menorca presenta una Proposició No de llei al Parlament, que signa Patricia Font, en la que:

1.- Insta al Govern de l'Estat a retirar el projecte de PGE per a 2017 i posar a les Illes Balears, si més no, a la mitjana en inversió estatal territorialitzada.


2.- Demana als diputats i diputades, senadors i senadores elegits per la circumscripció de les Illes Balears que votin en contra de l'actual projecte de PGE i presentin esmenes per corregir aquesta desigualtat.



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada