dimarts, 2 de maig del 2017

El Parlament aprova avui una nova proposta de Llei de modificació del REB i la tarifa màxima de 30 euros a les Corts Espanyoles


El ple, per unanimitat, preveu iniciar els tràmits d'una nova Proposició de Llei a Madrid per aconseguir un Règim Especial molt millor
 Els grups parlamentaris de les Illes Balears aproven avui matí remetre de nou a les Corts Espanyoles la Proposició de Llei de modificació de la Llei 30/1998, del 29 de juliol, del Règim Especial de les Illes Balears (REB), la qual contempla la proposta d’aplicar la tarifa màxima universal de 30 euros en els vols entre les Illes. L’acord de remissió de la proposta a Madrid s’ha produït, altre cop, per unanimitat de tots els grups amb representació a la cambra autonòmica. Un fet que reforça la necessitat urgent que tenen les Illes Balears de regular la seva situació de comunitat discontínua.

 És aquest un segon intent, que ve arran de la resposta negativa donat pel Govern central el 2 de març de 2017, (Ministeri de Presidència i Administracions Territorials, així com el vist i plau a l’informe governamental per part de la Mesa del Congrés al·legant manca de pressupost i que aquest no estava aprovat) per rebutjar la tramitació i debat de la proposta balear. Per tant, el Parlament de les Illes Balears acorda remetre de nou a Madrid el mateix text, afegida, emperò, una Disposició Final que diu textualment:

 “Aquesta Llei entrarà en vigor amb la primera Llei de Pressupostos Generals de l’Estat que sigui aprovada després de la publicació al BOE de la modificació de la Llei 30/1998, de 29 de juliol, del règim especial de les Illes Balears.

 És, de fet, el que es creia que es podia haver acordat durant el debat (si hagués existit) de la Proposició de la Llei a la Cambra Baixa de l’Estat una volta admesa en consideració. Bastava una esmena similar a la Disposició Final per validar la proposta de REB i tarifa màxima de 30 euros, la vigència de la qual fos condicionada a la nova aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat. I així mateix ho ha explicat reiteradament Nel Martí, el portaveu de Més per Menorca al Parlament: “era un cosa que s’hagués pogut afegir amb una esmena al debat del Congrés. Era perfectament factible, però ja que no se li va donar curs a la iniciativa la tornarem a impulsar nosaltres, en tramitació d’urgència, de lectura única per poder guanyar temps”.

 La Proposta del REB i la tarifa màxima universal era una iniciativa de Més per Menorca al Parlament i que venia també fixada als pactes de governabilitat dels Acords pel Canvi. Però, sobretot, és una reivindicació històrica de la societat menorquina i dels seus sectors econòmics. Alhora, i desptrés de la negativa del govern Rajoy, també va ser Més per Menorca qui va insistir en tramitar de nou la proposta.


 El fet que sigui amb la unitat de totes les forces polítiques representades al Parlament balear, fa, sens dubte, que la proposta seguesqui mantenint la seva consistència com a petició autonòmica. Amb tot, la coalicació menorquinista demana al PP, PSOE, PODEMOS i CIUDADANOS que insistesquin als seus grups a Madrid perquè facilitin la tramitació a Madrid.
Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada