dissabte, 6 de febrer del 2016

Menorca, que és qui més ha protegit el territori, no pot sortir ara perjudicada en el nou impost turístic

Els diputats menorquinistes lluint al Parlament el hashtag #MenorcaExisteix
“Deixar Menorca 5 punts per davall d’Eivissa és inadmissible, es miri per on es miri, i açò és el que proposa Podemos i PP des d’Eivissa”

“Entenc que es posin nerviosos, tant PP com Podemos, perquè la pinça impulsada des d’Eivissa perquè els criteris de distribució territorial de la taxa turística la beneficiïn en detriment de la resta, i en especial de Menorca, és molt lamentable", diu Nel Martí, diputat portaveu de MÉS per Menorca


En aquest sentit, Nel Martí pensa que poca cosa es pot esperar d’un PP, sumís a Mallorca, que rebutja la taxa turística a la vegada que reclama els ingressos derivats de la seva aplicació. El PP ha votat en contra de la unanimitat social i institucional en temes com la residència per a malalts o la tarifa plana o la promoció turística, i ara ho torna fer amb la taxa turística. Per a Martí, la desorientació en lideratge i en projecte del PP fa que avui, les “portavocies” parlin des del rancor i el menyspreu i no des de la rigorisitat i serenitat que exigeix el debat polític.

Quant a Podemos, Martí constata que es fa molt difícil debatre amb el seu grup, quan cada dia manifesten una posició diferent, que sempre arriba in extremis al darrer dia per presentar esmenes. Per a Martí, la d’avui deu ser una reacció a la denúncia feta per MÉS per Menorca, quant a la sumissió dels criteris que proposa Eivissa i que clarament van a beneficiar aquella illa, en contra de Menorca i de Formentera.  És absurd dir ara que són millors els criteris de “nombre de places” i “pressió del turisme”, que beneficien a Eivissa, en detriment de la insularitat, la desestacionalització o la protecció del territori que beneficiarien a Menorca. Ara ens vénen a dir que l’esforç dels menorquins per preservar el nostre patrimoni natural ha de puntuar menys, o que la desestacionalització o el canvi de model econòmic no ha de ser un criteri quan per a Menorca “és el criteri”. Per això, MÉS per Menorca proposa que s’agafin com a criteris de referència “de mínims” els que ja s’han utilitzat en la Llei de Consells, en la transferència de competències o en el sistema de finançament de consells perquè, tot i tenir els seus defectes, incorpora i aplica coeficients a tots i cada un dels criteris anteriors. Aquest sistema hauria de contemplar emperò la distribució de projectes significatius en el temps, de manera que hi pugui haver actuacions que superin amb molt els mínims fitxats per la llei de finançament,  i es distribueixin en el temps tenint en compte cada illa.

Per a Martí, serà molt difícil acceptar un sistema que entre Menorca i Eivissa s’estableixi una diferència percentual de més de 2 punts (amb la llei de finançament de consells era d’1 punt). Podemos ara proposa diferències percentuals de 5 punts entre Eivissa i Menorca. Una diferència que evidentment suposa una marginació de Menorca.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada