divendres, 3 de juny del 2016

No a una nova moratòria sobre sanejament als nuclis urbans

MÉS per Menorca votarà en contra de la Proposició de llei presentada pel PP per a aprovar una nova moratòria que permeti construir en urbà sense xarxa de clavegueram.

"No podem fer com si res. Construir sense clavegueram o altres sistemes de sanejament no pot ser una opció."

Si la proposta del PP s'aprovàs, aquesta seria la quarta moratòria (després de les del 2009, 2011 i 2013) des què l'any 2008 la Llei balear 4/2008, de mesures urgents per al desenvolupament territorial sostenible, establís que el servei de sanejament era un servei bàsic per a concedir llicències per a noves construccions en sòl urbà. Una previsió legal que no era en absolut nova. Ja la Llei del sòl de 1975 establia que constituïa sòl urbà aquell que el PGOU incloïa serveis bàsics entre els quals hi havia l'evacuació d'aigües.


En contra de la moratòria

Les raons del vot en contra de MÉS per Menorca són:

1. De legalitat. No té cap sentit tenir una llei (tant estatal com autonòmica) el compliment de la qual és excepcionada reiteradament (per una llei autonòmica), i que ha donat temps més que suficient perquè els ajuntaments hagin iniciat actuacions per a regularitzar la situació.

2. De salubritat i ambientals. Com estableix la Llei balear 4/2008, de mesures urgents per a un desenvolupament territorial sostenible i després la Llei d'Ordenació i Ús del Sòl del 2014, la millor garantia de salubritat i qualitat de les aigües la dóna una xarxa de clavegueram connectada a un sistema de depuració. Aquesta exigència que la llei estableix en sòl urbà queda només excepcionada pel que disposa la Disposició addicional 8 de la LOUS, amb sistemes descentralitzats (com els filtres verds o fosses sèptiques homologades) que també contempla el Pla Hidrològic vigent.


Les dades

La realitat en xifres posa de manifest que difícilment els ajuntaments podran fer front en solitari, a curt termini, a unes actuacions en infraestructures tan importants. Només a Menorca hi ha 32 nuclis sense xarxa de clavegueram, amb un total de 4.896 habitatges, i amb una població de padró i estacional de 4.844 i 15.118 persones, respectivament. Segons dades de EIEL del 2015. (Aquí hi podeu veure un quadre amb les dades). 


A favor de plans directors

Davant les greus dificultats econòmiques per les que passen els ajuntaments, MÉS per Menorca proposa una actuació planificada i corresponsabilitzada, és a dir pactada entre totes les administracions implicades i ordenada en el temps.

Concretament, MÉS per Menorca aposta per plans directors insulars de sanejament, basats en els planejaments urbanístics municipals i en cinc idees fonamentals:

0.      No s'aprova cap nova moratòria ni pròrroga al previst a la Llei balear 4/2008, i a la LOUS més enllà del previst en la seva DA8.

1.     A partir d’una diagnosi actualitzada dels nuclis i edificacions en urbà sense xarxa de clavegueram (que podrien coordinar els consells insulars),

2.       determinar en cada cas la situación legal (a partir de la LOUS), i

3.   determinar en cada cas les actuacions necessàries per a garantir el correcte tractament i depuració d’aigües residuals. (En alguns casos no hi ha xarxa, en d'altres no hi depuradora o la depuradora no té capacitat suficient, en d'altres hi ha xarxa i depuradora però no està resolt el tema de l'emissari, etc.)

4.   Cada pla director impulsaria actuacions que integrarien tant els deures dels promotors de l'urbanització i les càrregues dels veïns, com també els possibles plans insulars (plans d’obres i serveis, plans de cooperació, etc.), i les actuacions que corresponen al Govern de les Illes Balears derivades de les seves competències (depuració, emissari, etc).

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada