dilluns, 13 de febrer del 2017

Aposta perquè als 16 anys els joves tenguin els mateixos drets que els adults i puguin ser més participatius

Més per Menorca demana que es rebaixi l’edat per als seus drets cívics i s’obri també el debat sobre el sufragi universal a partir d’aquesta edat




  Més per Menorca vol plantejar a la societat i a les institucions la necessitat de regular la legislació perquè els joves puguin disposar de més drets cívics a partir dels 16 anys.  Es tracta que l’ordanament jurídic contempli i reconegui per als joves els mateixos drets i responsabilitats que tenen els adults. De fet, la Proposició de Llei sobre la Iniciativa Legislativa Popular (presentada per Més per Menorca i que es debatrà aquest dimarts al Parlament), ja demana que els joves puguin presentar iniciatives legislatives a partir dels 16 anys. És una primera passa.

  A molts països d’Europa el debat de la participació cívica i política dels joves a partir dels 16 anys ja és damunt la taula. Ho és també el plantejament que es fa sobre el dret a vot a partir  aquesta edat. Una realitat que en alguns estats ja es està en marxa i la qual el Fòrum Europeu de la Joventut també en fa una aposta clara perquè l’exercici del dret al sufragi universal sigui a partir dels 16 anys.

  La realitat i el compromís amb els joves parteix de l’equiparació amb els adults dels seus drets, deures i responsabilitats. Els joves entre els 16 i 18 anys, actualment, no tenen dret a vot, però en canvi se’ls exigeix determinades responsabilitat penals; el deure a treballar i a pagar impostos; se’ls reconeix el dret al matrimoni; disposen del dret de consciència en qüestions de salut o en tractaments mèdics, etc., etc. I tanmateix, no poden votar fins els 18 anys.

  És per açò que Més per Menorca creu interessant obrir el debat i la revisió per a una major participació dels joves en la democràcia i en tots els vessants cívics que aquesta ha de representar en la societat del segle XXI.



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada