dilluns, 13 de febrer del 2017

L’Estat reclama 20 milions per la dessaladora, però no paga el deute amb les Illes de 2.700 milions d’euros

A Menorca, entre  altres, l’imcompliment del Govern de Madrid afecta a inversions com s’Enclusa o el Port de Ciutadella, entre altres




 La notícia apareguda aquests dies sobre la denúncia interposada pel Govern espanyol reclamant a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la devolució de més de 20 milions d’euros per la dessaladora de Ciutadella, no deixa de ser un episodi més de l’esperpèntica política  que dur a terme el PP. És en la mateixa línia que ho han fets el diferents governs del PP a les Illes quan han dirigit les institucions dels governs autonòmics, insulars i locals.

 El govern estatal del PP es contradiu, menteix i mostra constantment la seva incoherència en la gestió. La reclamació que fa via judicial per “rescatar” 43 milions d’euros de les depuradores de Santa Eulària d’Eivissa i de Ciutadella respon a la desconsideració i ‘càstig’ a les Illes Balears. Una vegada més. També cal dir sobre aquest fet, que alguns membres del PP, -que van tenir responsabilitats al govern balear en anteriors legislatures-, volen fer creure a l’opinió pública que la reclamació econòmica que fa l’Estat a les Illes és per incompliment dels acords o convenis i per una mala gestió dels actuals governants. És fals. La veritat és que no és més que el resultat d’una desastrosa gestió seva que que va deixar deutes per tot arreu i malversació de cabdals públics que als ciutadans els costenw, ara, molts doblers. 
Sobre les dessaladores que ara el Govern de l’Estat vol “rescatar” a la nostra Comunitat Autònoma caldria repassar el passat i les gestions del PP: -
L’ex president Jaume Matas i el ‘seu’ PP van construir una dessaladora sense tenir en compte les necessitats hídriques a tota Menorca, en el cas de la de Ciutadella. La manca de planificació en l’execució del projecte acaba amb conseqüències doloses per a l’administració pública i els seus cabals. A Ciutadella, el Govern i l’Estat van deixar una depuradora feta, (una caixa morta) sense connectar-se enlloc. Després d’anys d’aquell projecte mal planificat i mal gestionat pel PP, els seus representants volen desviar l’atenció culpant l’actual Govern balear del nyap que van deixar. I a més, els seus homònims al Govern espanyol volen que els tornem més de 20 milions d’una obra pública que no funciona -i treu rovell- i amb la intenció que sigui el Govern belear que se’n responsabilitzi de tot i que la posi en funcionament.

 L’Estat reclama ara per la via judicial que se li retornin 43 milions per unes dessaladores que van acabar malament i no es van posar en marxa, mentre deu a la CAIB molts, molts milions que no paga. Les inversions estatutàries que es van fixar via Estatut d’Autonomia són de 2.800 milions d’euros, a satisfer entre 2008 i 2014. En convenis signats hi ha la quantitat de 859 milions, dels quals l’Estat només n’ha abonat 359. Ens deuen, encara, 500 milions de les quantitats dels convenis, però 2.400 milions d’euros compromesos en inversions estatuàries, segons la darrera reforma de l’Estatut.

 Per altra banda, hi ha 333 milions d’euros pactats amb el Govern de l’Estat per a infraestructures viàries (els convenis de carreteres), signats l’any 1998 i l’any 2004, i dels quals a hores d’ara només se n'han cobrat 90’2 milions (l’any 2015). La resta, 241 milions d’euros, resten pendents.

 Si l'Estat utilitza la via judicial per a resoldre els acords polítics, les Illes també haurem de repensar les coses per a reclamar les inversions pendents de l'Estat, com les inversions estatutàries que afecten, entre d'altres, al Port de Ciutadella o s'Enclusa de Ferreries. El cinisme del PP no té límits i segueix demostrant que, des d’allà on sigui, sempre perjudica les Illes Balears.



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada