dilluns, 13 de febrer del 2017

Una proposta de Més per Menorca demana ampliar drets i participació en les Iniciatives Legislatives Populars

El portaveu al Parlament, Nel Martí, entén que la llei ha de permetre més democràcia i també començar a debatre sobre els drets cívics dels majors de 16 anys




  El grup parlamentari de Més per Menorca va presentar el passat mes d’agost  una Proposició de Llei per modificar la Llei 4/ 1991, de 13 de març, reguladora de la Iniciativa Legislativa Popular a les Illes Balears, (ILP) la qual regula la participació legislativa dels ciutadans i ciutadanes a la Comunitat Autònoma.

  La iniciativa serà debatuda en la sessió plenària del Parlament el proper dimarts dia 14 de febrer per a la seva presa en consideració. D’aprovar-se, quedaria obert el procediment per a la tramitació com a llei.

  Després de 25 anys de l’aprovació d’aquella norma, queda demostrat que, actualment, és excessivament restrictiva i poc eficaç. Des de la vigencia de la mateixa s'han presentat al Parlament balear 10 iniciatives legislatives populars (ILP), de les quals només quatre han arribat al Ple del de la cambra per a ser debatudes. La darrera ha estat la Proposició de Llei d'Iniciativa Popular, per la qual s'aproven mesures d'emergència en matèria d'ordenació del territori, impulsada pel GOB. La resta, 6 ILPs, no s'han admès a tràmit o han caducat, és a dir, que no han estat capaces de fer front a l'exigent i restrictiva normativa sobre iniciatives populars.

  Més per Menorca entén que des del sorgiment del fenomen social del moviment 15-M s’ha fet palesa la necessitat que les institucions polítiques evolucionin cap a nous mecanismes de participació si no volen caure en el descrèdit absolut davant dels ciutadans. D’aquí que cal fer més accessibles i efectius els instrument de democràcia directa, com són les ILP.

  En aquest sentit, la Proposició de Llei presentada introdueix canvis prou atrevits perfer de les ILP un instrument real de democràcia participativa:

- Redueix substancialment el nombre de signatures (passa del criteri general de 10.000 a 5.000), a més de facilitar les ILP impulsades des d'un sol territori insular (3% del cens electoral).
- Amplia el termini màxim de recollida de signatures per poder presentar davant el Parlament una iniciativa legislativa popular (de 3 mesos es passa a 6 mesos i 60 dies).
- Redueix les exclusions dels temes que poden ser objecte d’una ILP. S'inclouen temes de política econòmica i pressupostària, i s'exclouen iniciatives que vulnerin els Drets Humans.
- Amplia l’abast de les persones que poden signar les peticions: majors de 16 anys i europeus residents a les Illes.
- Encomana a la Junta Electoral la funció de vetlar pel procediment de recollida de signatures.
- Inclou la iniciativa legislativa popular per a la convocatòria de consultes populars, d’acord amb el que estableix l’Estatut d’Autonomia i la legislació corresponent. En aquest sentit Més per Menorca també ha presentat una Proposició no de llei instant el Govern de l'Estat a modificar la Constitució perquè les consultes populars no requereixin d'una autorització del govern central.
- Inclou la necessitat de fixar un termini de tres mesos, perquè que les iniciatives legislatives, un cop hagin finit els tràmits parlamentaris pertinents, siguin incloses automàticament en l’ordre del dia de la sessió plenària.
- Reforça la intervenció dels promotors de la ILP en el debat de totalitat, com també en la tramitació posterior de les iniciatives que superin aquest debat. Per això, aquesta llei reconeix als promotors noves facultats d’actuació i intervenció, especialment en el treball de les comissions legislatives.
- I s'introdueix la signatura electrònica en la tramitació de les ILP.

  Aquestes són algunes de les novetats que la Proposició de Llei introdueix en la Llei reguladora de les ILP a les Illes Balears. A tal efecte, Més per Menorca ja va traslladar la iniciativa a la resta de grups que donen suport al Govern per recaptar les seves propostes i el seu vist i plau. 


  Nel Martí, portaveu del grup parlamentari menorquinista apubta que “estem oberts al diàleg per aconseguir el suport d'una àmplia majoria del Parlament. Volem parlar amb tots els grups parlamentaris perquè la iniciativa s'aprovi amb gran consens". També afirma que el fet “d’obrir més la participació als joves en les accions polítiques i cíviques és una qüestió que ens hem de plantejar, perquè és aquest sentit ja hi ha un debat obert, i que avança, a molts països d’Europa.



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada